Commissie Wegdekreiniging

Vakgroep Specialistische Wegenbouw

Afbeelding Commissie Wegdekreiniging

De Commissie Wegdekreiniging van de Vakgroep Specialistische Wegenbouw van Bouwend Nederland behartigt de belangen van de aangesloten wegdekreinigingsbedrijven.

Denk bij wegdekreiniging onder meer aan:

  • Het vegen en reinigen van asfalt t.b.v. asfalteringswerkzaamheden.
  • Het vegen en reinigen van het wegdek t.b.v. het aanbrengen van oppervlaktebehandelingen.
  • Het vegen en reinigen van het wegdek t.b.v. het aanbrengen van markering.
  • Het reinigen van ZOAB en andere poreuze deklagen.
  • Het reinigen van wegdekken na calamiteiten.
  • Het (regulier) vegen van wegen en bedrijfsterreinen.

Erkenningsregeling Wegdekreiniging: veilig en vakkundig

Per april 2022 is door deze bedrijven de Erkenningsregeling Wegdekreiniging gelanceerd. Doelstelling van het certificeren middels deze erkenningsregeling is het bevorderen van een goede en veilige wijze van wegdekreiniging door kundige vakmensen resulterend in een goed eindproduct. Een erkend bedrijf voor infra gerelateerde wegdekreiniging, toont door het bezit van het certificaat aan dat het bedrijf veilig werkt, haar processen op orde heeft, haar personeel vakbekwaam is in wegdekreiniging en dat het benodigde materieel voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Het personeel is deskundig m.b.t. het adviseren over en het reinigen van het wegdek en heeft vakspecialistische kennis van de uit te voeren werkzaamheden en werkprocessen die nodig zijn om wegdekken vakkundig en veilig (voor zowel de omstanders als de vakmensen) schoon te maken door middel van vegen en/of reinigen. Erkenning vormt een belangrijk hulpmiddel voor een effectief kwaliteitsbeleid binnen de wegdekreiniging in zowel de publieke als de private sector. De Erkenningsregeling Wegdekreiniging vindt u hier.

De uitvoering, het onderhoud en beheer van de erkenningsregeling ligt bij de stichting Infra Kwaliteit. Kijk voor meer informatie op de website van Infrakwaliteit.nl.

Social media

Ook via de social media wordt kennis op het gebied van wegdekreiniging onder de aandacht gebracht. Volg de commissie en haar leden op: 

Nieuws

Erkenningsregeling Wegdekreiniging
Per april 2022 is door de Commissie Wegdekreiniging van de Vakgroep Specialistische Wegenbouw bedrijven de Erkenningsregeling Wegdekreiniging gelanceerd.

Veilig en vakkundig
Doelstelling van het certificeren middels deze erkenningsregeling is het bevorderen van een goede en veilige wijze van wegdekreiniging door kundige vakmensen resulterend in een goed eindproduct. Een erkend bedrijf voor infra gerelateerde wegdekreiniging, toont door het bezit van het certificaat aan dat het bedrijf veilig werkt, haar processen op orde heeft, haar personeel vakbekwaam is in wegdekreiniging en dat het benodigde materieel voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Het personeel is deskundig m.b.t. het adviseren over en het reinigen van het wegdek en heeft vakspecialistische kennis van de uit te voeren werkzaamheden en werkprocessen die nodig zijn om wegdekken vakkundig en veilig (voor zowel de omstanders als de vakmensen) schoon te maken door middel van vegen en/of reinigen. Erkenning vormt een belangrijk hulpmiddel voor een effectief kwaliteitsbeleid binnen de wegdekreiniging in zowel de publieke als de private sector.

De uitvoering, het onderhoud en beheer van de erkenningsregeling ligt bij de stichting Infra Kwaliteit. Op- en/of aanmerkingen op de regeling kunnen worden ingediend bij de stichting. Kijk voor meer informatie op de website van Infrakwaliteit.nl.

Leden

Verhuco BV

Opgericht in 1984 als schoonmaakbedrijf en hedendaags uitgegroeid tot  aannemer van reinigingsprojecten en verhuurder van reinigingsmaterieel. Met bediening door heel Nederland.

Bezoek de website >

Van Doorn Buitenruimte

Een familiebedrijf dat in 1963 begon en inmiddels is uitgegroeid tot een forse onderneming met meerdere specialismen. De missie van het bedrijf? Een duurzame, mooie en veilige buitenruimte voor iedereen.

Bezoek de website >

Infra-Service

In 1997 opgericht als civiel technisch adviesbureau en sinds 2017 de focus op de verbindende rol in het reinigingsonderhoud van openbare en besloten ruimtes. Uw duurzame partner in vegen en reinigen.

Bezoek de website >

Van der Kolk Zwolle

Werkzaam in verschillende sectoren, zoals grondverzet, veeg- en reinigingswerk, kolkenreiniging, container verhuur en calamiteiten support. Al ruim 55 jaar veelzijdig, flexibel en bekwaam.

Bezoek de website >

Vermeulen Groep

Tekst volgt

Bezoek de website >

 WEMAC

Met een breed aanbod aan moderne, goed onderhouden machines en goed gekwalificeerd personeel staan ze altijd klaar om de handen uit de mouwen te steken. WEMAC  is hét verhuurbedrijf van wegenbouwmachines.

Bezoek de website >

P.C. van der Wiel

Opgericht in 1969 en uitgegroeid tot een allround organisatie met eigen loodgieters en enorm veel professioneel materieel. Omdat de mogelijkheid van alle diensten onder één dak en een uitstekende service belangrijk zijn.

Bezoek de website >

Wolfswinkel Reiniging

Gespecialiseerd in huisvuilinzameling en verhuur van veegmachines en containers. Ervaar zelf de inzet, flexibiliteit en werkwijze van Wolfswinkel Reiniging.

Bezoek de website >

 

Projecten

We zijn trots op alle projecten die we gerealiseerd hebben als Commissie Wegdekreiniging. Hieronder een greep uit ons portfolio.

Project Reiniging skeelerbaan Haulerwijk N362 Wagenborgen Verzorgingsplaatsen Friesland
 
Opdrachtgever ISV De Draai Roelofs Wegenbouw Jelle Bijlsma
Organisatie Wemac BV Wemac BV Wemac BV
Verontreiniging Algemeen onderhoud Algemeen onderhoud, Overige Algemeen onderhoud
Reinigingstechniek Vegen en reinigen Vegen en reinigen Vegen en reinigen, Ledigen straatkolken, Overige
Jaar 2022 2021 2021
Aannemer wemac.nl roelofsgroep.nl jellebijlsma.nl/
Omschrijving Vanuit skeelervereniging ISV De Draai te Haulerwijk kreeg Wemac de vraag om de skeelerbaan gereed te maken voor de start van het nieuwe seizoen. In de winter wordt de skeelerbaan onder water gezet zodat deze als ijsbaan gebruikt kan worden. Na het aflaten van het water zitten de poriën in het asfalt dicht met bezinksel en vuiligheid. Ook zit er een roestige waas over de gehele baan en is hij te glad. Aan Wemac de taak om de baan grondig te reinigen zodat er weer veilig gebruik van gemaakt kan worden. Zo kwam na een aantal rondes geveegd te hebben de wegdekreiniger van de Wemac als eerste over de finish! Dit zonnige plaatje is afgelopen week geschoten op de N362 bij Wagenborgen. Wij hebben hier diverse veeginzetten voor onze klant Roelofs Wegenbouw B.V.. Het lijkt zomaar een foto van een veegauto maar niets is minder waar. Opdrachtgever Provincie Groningen stelde specifieke eisen in het bestek omtrent de emissie. Onze veegauto draait daarom op HVO100 waarmee tot wel 90% CO2-reductie te behalen valt! In opdracht van Jelle Bijlsma BV Grond-, weg- en waterbouw hebben we diverse verzorgingsplaatsen in Friesland voor Rijkswaterstaat flink onder handen genomen.

 

Project A4 Delft-Schiedam Straatreiniging Purmerend A50 Beekbergen-Waterberg
 
Opdrachtgever A4all / Van Kessel Gemeente Purmerend RWS/BAM regio oost
Organisatie Van Doorn Geldermalsen BV Van Doorn Geldermalsen BV Wolfswinkel Reiniging BV
Verontreiniging Algemeen onderhoud Algemeen onderhoud Algemeen onderhoud
Reinigingstechniek Vegen en reinigen Vegen en reinigen Vegen en reinigen
Jaar 2022 2022 2022
Aannemer vandoornbuitenruimte.nl vandoornbuitenruimte.nl wolfswinkelreiniging.nl
Omschrijving Tijdens de afsluiting van de Ketheltunnel vegen en zuigen bij maaiwerkzaamheden. Hier is o.a. de 100% elektrische veeg/zuigwagen voor ingezet. In opdracht van Gemeente Purmerend voert Van Doorn straatreiniging en onkruidbeheersing op verhardingen uit binnen de wijken Overwhere en Wheermolen. Op dit project wordt de 100% elektrische veeg-/zuigwagen ingezet.  Werkzaamheden A50 (Integraal Groot Onderhoud Oost, vernieuwen asfalt) In opdracht van Rijkswaterstaat heeft BAM regio oost tussen de knooppunten Beekbergen en Waterberg richting Arnhem het asfalt vervangen. Ook werden er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan bermen en indien nodig de vangrail. Omwille van de veiligheid gebeurde dit in een aantal weekenden in maart en april en was de weg geheel afgesloten voor verkeer. Ook wij mochten als onderaannemer ons steentje bijdragen aan dit mooie project (Integraal Groot Onderhoud-Oost). Omdat de weg maandagochtend vroeg weer open moest voor het verkeer werd er ook in de nachten gewerkt. Hier liggen onze werknemers echter al lang niet meer van wakker.

 

Project Vegen en reinigen Blankenburgverbinding Levensduurverlengend onderhoud Calamiteitensupport
 
Opdrachtgever BAAK BV Mourik Infra Provincie Overijssel
Organisatie Van Doorn Geldermalsen BV    
Verontreiniging      
Reinigingstechniek Vegen en reinigen Vegen en reinigen Wegdekreiniging voor calamiteiten
Jaar 2022 Gedurende het hele jaar 2022
Aannemer vandoornbuitenruimte.nl Infra-Service BV Van der Kolk Zwolle
Omschrijving

In opdracht van Rijkswaterstaat ontwerpt, realiseert en onderhoudt BAAK de Blankenburgverbinding (A24) over een periode van 20 jaar. De verbinding verbetert de doorstroming van het verkeer en maakt het verkeersnetwerk betrouwbaarder.

Van Doorn verzorgde op dit project de veeg- en reinigingsdiensten achter de frees. In de weekenden van week 17, 21, 23, 25, 27, 29, 36, 38, 40, 42, 46 en 48 zijn de chauffeurs dag en nacht aan het werk geweest. In week 42 alleen is er ruim 12.000 ton gefreesd. Een druk weekend waarbij er negen veegwagens met rolbezem, vier kleine veegwagens, twee wegdekreinigers en twee kleine wegdekreinigers het gehele weekend bezig zijn geweest. Een flinke klus!

In totaal is er 46.000 ton gefreesd verdeeld over het gehele jaar.

In opdracht van Mourik Infra is Infra-Service gedurende het gehele jaar bezig met levensduur verlengend onderhoud van het asfalt op de A12, A20, A4 en A44. Werkzaamheden zoals het vegen en reinigen van freesafval komen dagelijks aan bod. Hiervoor worden verschillende veegmachines en wegdekreinigers met een hoge druk sproeibalk gebruikt. Een aantal van deze machines beschikken over een 360 graden camera met een top view waarbij de gehele omgeving van de machine goed zichtbaar is. Daarnaast beschikken deze machines over diverse veiligheidsvoorzieningen, zoals 360 graden werkverlichting en inschakelbare, extra luide geluiden en blauwe pijlen bij het achteruitrijden.

Om de goot aan de zijkant van de weg goed te kunnen reinigen, heeft Infra-Service een wegdekreiniger ingezet met een uitschuifbare zuigmond aan de rechterkant van de machine en een hoge druk sproeibalk aan de achterkant. Op deze manier kon er buiten de machine gereinigd worden, waarbij handmatig reinigen voorkomen kon worden.

Wanneer een calamiteit heeft plaatsgevonden, staat Van der Kolk Zwolle klaar voor ondersteuning en wegdekreiniging. In dit geval werd Van der Kolk Zwolle ingezet door de Provincie Overijssel bij een ongeval met meerdere voertuigen en een aanhangwagen. Het ongeval vond plaats tijdens de ochtendspits. Het was nog donker, het verkeer stond compleet vast en de weg moest snel weer vrij gemaakt worden.

De wegdekreinigers werden ingezet om olie en diesel van het asfalt te verwijderen. Na het toedienen en het activeren van de zeep, is het belangrijk om de zeep een aantal minuten in te laten werken. Hier is niet altijd tijd voor omdat de weg weer zo snel mogelijk open moet, maar het is wel belangrijk om de zeep goed te activeren. Zodra de zeep ingewerkt is, wordt het asfalt onder hoge druk gereinigd met water. De vervuiling komt los en wordt direct opgezogen. De weg is weer schoon en klaar om gebruikt te worden.