Heel Drenthe woont straks circulair, maar hoe?

dinsdag 14 januari 2020
Afbeelding Heel Drenthe woont straks circulair, maar hoe?

Gezocht: friskijkers, dwarsdenkers en kantelaars met een plan om Drenthe in de nabije toekomst circulair te maken. Deze oproep doen acht Drentse wooncorporaties en hun zeven partners (waaronder Bouwend Nederland). De precieze uitvoering wordt de komende twee jaar getest in de Proeftuin Drenthe Woont Circulair.

“Volledig circulair bouwen klinkt ambitieus, maar we gaan het gewoon doen”, zegt projectleider Alex van Oost van het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE). Alle acht wooncorporaties van Drenthe willen de woningbouw van de toekomst onderzoeken en zochten daarvoor ondersteuning bij NICE, verschillende brancheverenigingen en de provincie Drenthe. “We weten nog niet precies hoe we ons doel gaan bereiken. Dat kunnen we als opdrachtgevers ook niet alleen, daar hebben we architecten, aannemers, installateurs, huurdersverenigingen en brancheverenigingen bij nodig. We willen met elkaar werken in plaats van naast elkaar”, aldus Van Oost.

Jurering met het oog op de toekomst

Drenthe Woont Circulair koos voor een open inschrijving waar consortia hun visie op circulariteit, samenwerken en leren konden indienen. Op 5 september werd de uitvraag gelanceerd, gevolgd door een informatiebijeenkomst voor ruim tweehonderd belangstellenden. Eind oktober dienden 31 consortia – een samenwerkingsverband van meerdere partijen was een randvoorwaarde voor deelname – hun visiedocumenten in. Een interdisciplinair team van corporatiemedewerkers koos uit de inzendingen tien genomineerden die eind november beoordeeld werden door een vakjury en een kinderjury. “De jeugd van nu is de huurder van de toekomst”, verklaart Van Oost. “Daarom willen we graag dat de kinderjury ons uitdaagt met prikkelende, ongebruikelijke vragen. Zij zijn ons geweten.”

Het nieuwe normaal

De zes consortia met de beste pitches worden gekoppeld aan zes nieuwbouwprojecten van de wooncorporaties. “Alle zes gaan parallel aan elkaar in totaal veertig woningen slopen en zeventig woningen bouwen in Drenthe, waarbij ze maximaal mogen experimenteren. We gaan alles monitoren: tegen welke problemen lopen ze aan en wat voor oplossingen bedenken ze? Ook de 25 consortia die nog niet mogen bouwen kunnen verbonden blijven en hun voordeel doen met de bevindingen van de proeftuin. Eind 2021 is het traject afgelopen en willen we gaan opschalen. Dat wordt wat ons betreft de start van het ‘nieuwe normale bouwen’ ten dienste van een circulaire economie. We zijn razend benieuwd wat de proeftuin gaat opleveren aan innovaties op technisch, financieel en relationeel niveau.”