• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Afdelingen Noord-Holland beleven interactieve regiodag bij BouwLab

Afdelingen Noord-Holland beleven interactieve regiodag bij BouwLab

dinsdag 10 maart 2020
Afbeelding Afdelingen Noord-Holland beleven interactieve regiodag bij BouwLab

Een uitgebreid doe-programma in het teken van innovatie in de bouw- en infra had het regiokantoor voor de regiodag van 5 maart samengesteld. En met BouwLab was er ook voor een inspirerende locatie gezorgd voor de Noord-Hollands bouwers.

De angst voor het Corona-virus zit er goed in maar dat weerhield de leden er niet van om donderdag 5 maart naar het BouwLab in Haarlem te komen voor de regiodag. Regio-voorzitter Arjan Putter had nog wel wat anti-virustips voor de aanwezigen, zoals geen handjes schudden, maar dat bleek toch wel lastig bij een netwerkbijeenkomst. Er was daarbij ook veel te veel te zien en te doen om al te lang bij Corona stil te staan. Vijf interactieve workshops waren er om uit te kiezen. BouwLab verzorgde een rondleiding met uitleg over de innovatieve onderzoek- en doe-werkplaats en ging in gesprek over het bouwen van een business case voor 3D printen in de renovatie en restauratie. Er konden verschillende exo-skeletten  worden uitgeprobeerd, om zelf te ervaren hoe dat het zware werk in de bouw lichter maakt. Studenten Built Environment van hogeschool InHolland, de werknemers van de toekomst dus, vertelden dat zij in de klas nauwelijks meer analoog tekenen en er vooral veel in BIM wordt gewerkt. Ook ging het erover  wat die digitalisering en zijzelf kunnen betekenen voor bedrijven en aan het eind van de sessie werden er zelfs nog visitekaartjes uitgewisseld.

 

In gesprek met de voorzitter

Een bijzondere sessie was die met Maxime Verhagen. Leden konden in gesprek met de voorzitter van Bouwend Nederland over thema’s als stikstof, woningbouw en PFAS. Punten waarover de leden hun zorgen uitspraken en vragen stelden. En waarover de voorzitter uitlegde wat Bouwend Nederland allemaal doet om met de overheid goede oplossingen te vinden.
Dan was er nog BMW met een boeiend verhaal over innovaties in de mobiliteit; over hoe naast elektriciteit en waterstof ook deelconcepten worden onderzocht. Zo draait de autofabrikant mee in projecten waar appartementen worden gebouwd zonder parkeerplaatsen voor eigen auto’s. BMW plaatst elektrische auto’s voor gemeenschappelijk gebruik die niet alleen voorzien in mobiliteit maar ook de opslag van elektriciteit. 

Kleine onthulling

Na de doe-sessies was er een infomarkt waar de deelnemers in gesprek konden met experts over de ontwikkelingen aangaande de cao-onderhandelingen, de Wet Kwaliteitsborging, digitalisering in de bouw, de business case voor 3D-printen in de bouw en de Veiligheidscampagne Bewust Veilig’ van Bouwend Nederland. Ook de exo-skeletten konden tijdens het infoplein nog worden doorgepast.
Aan het eind van de Regiodag werden de aanwezigen getrakteerd op een primeur; BMW- en Minidealer Van Poelgeest onthulde de nieuwe Mini Electric. Een loterij stelde één van de aanwezigen in de unieke gelegenheid om de elektrische auto een week uit te proberen. Joke van der Aar van De Bie Buitenwerk was de gelukkige winnaar. 
Ook was er nog een grappige samenvatting van de dag op rijm door sneldichter Dominique Engers waarin werd teruggeblikt op een geslaagd programma. De interactieve en met innovaties omlijste dag werd afgesloten met een borrel en aansluitend een walking diner.

Klik hier voor een videoverslag van de dag.