• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Benut mogelijkheden nieuw stikstofregistratiesysteem om projecten te starten

Benut mogelijkheden nieuw stikstofregistratiesysteem om projecten te starten

Vanaf 24 maart kunnen woningbouw- en infraprojecten beroep doen op stikstofregistratiesysteem

woensdag 25 maart 2020
Afbeelding Benut mogelijkheden nieuw stikstofregistratiesysteem om projecten te starten

Regelmatig kunnen projecten geen doorgang vinden omdat zij tot extra stikstofneerslag op natuurgebieden leiden. Vanaf dinsdag 24 maart kunnen woningbouwprojecten en een beperkt aantal infraprojecten een beroep doen op het stikstofregistratiesysteem. Hierdoor kan voor een deel van deze projecten toch een natuurvergunning worden afgegeven. Onderzoek welke mogelijkheden dit nieuwe systeem voor jouw bedrijf biedt tijdens in deze lastige tijd.

Door de snelheidsverlaging naar 100 km/u ontstaat voor een deel van Nederland meer stikstofruimte die kan worden benut voor bouwprojecten. Op andere plekken, zoals in Zuid-Holland, wordt nog gezocht naar aanvullende maatregelen om voldoende stikstofruimte te creëren.

 

Het systeem gaat werken volgens het principe ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’ Hou daar rekening mee als u binnenkort een aanvraag wilt indienen. De eerste zes weken krijgen bovendien projecten in de woondeal regio’s (Metropoolregio Amsterdam, Regio Utrecht, Stad Groningen, Regio Eindhoven, Zuidelijke Randstad Rotterdam-Den Haag en Regio Arnhem-Nijmegen) en projecten van 100 woningen of meer voorrang.

 

Niet alleen de woningen, maar ook de daarmee samenhangende boven- en ondergrondse infrastructuur kunnen vergund worden via het stikstofregistratiesysteem. Ook kan bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk in de plint van een appartementengebouw meevergund worden.

 

Bouwend Nederland vind het stikstofregistratiesysteem een goede tussenstap voor woningbouw en het kleine aantal grotere infraprojecten. Duidelijk is echter dat hard gewerkt moet blijven worden aan een definitieve oplossing voor álle bouwprojecten: een drempelwaarde waaronder projecten alleen een bouwvergunning en geen natuurvergunning meer nodig hebben.

 

Lees meer over het stikstofregistratiesysteem
Lees meer over de regionale woningdeals