Bouwen in crisistijd: hoe ziet dat eruit?

dinsdag 7 april 2020

Richard Massar

communicatieadviseur
Bouwput

China zette binnen tien dagen complete noodziekenhuizen neer. In Nederland zien we ook noodoplossingen om de druk op ziekenhuizen te verlichten. Maar kan de bouw de gigantische druk wel aan?

Een veelgehoord kritiekpunt op het bouwproces in Nederland is dat projecten lang duren. Eerst vindt een aanbestedingstraject plaats, vervolgens moeten de plannen worden gemaakt en het bouwproces zelf wil ook nog wel vertraagd worden door bijvoorbeeld personeelstekorten. Hoe gaat de bouw dan om met de huidige crisissituatie, waarin in korte tijd hele IC-afdelingen uit de grond moeten worden gestampt? Verrassend goed, zeggen directeur regio zuid Van Wijnen, Erwin Kersten en Albert Bok, directeur MedicomZes, onderneming van VolkerWessels.

24/7 aanwezigheid

“Bestaande relaties vormen de basis van de huidige samenwerking”, zegt Bok desgevraagd. “Al veertig jaar zijn we doorlopend actief in of rondom meerdere ziekenhuizen.” VolkerWessels heeft in het verleden verschillende ziekenhuizen verbouwd of compleet nieuw aangeleverd. Volgens Bok bestaat de taakomschrijving nu vooral uit het bouwen van noodvoorzieningen: “Wij leveren bijvoorbeeld triagetenten, IC-ruimte en poliklinieken die op korte termijn operationeel moeten zijn.” Om dat te realiseren is de bestaande relatie tussen VolkerWessels en de ziekenhuizen flink opgeschaald. “Wij zijn nu 24/7 aanwezig in de ziekenhuizen, ook in het weekend.” Dat geldt volgens Kersten ook voor Van Wijnen: “Wij hebben een speciaal crisisteam dat fulltime in de gaten houdt wat de behoeftes van onze klanten zijn en hoe nieuwe regelgeving vanuit het RIVM uitpakt. Dat betekent dagelijks overleg, vaak ook in het weekend.”

Goed voorbereid

Volgens Bok is er bij aanvang van de coronacrisis snel gehandeld door de goede voorbereidingen die waren getroffen. “Wij hebben verschillende crisissituaties liggen waar we regelmatig op oefenen”, legt Bok uit. In zogenoemde ‘droogbouwsessies’ simuleert het bedrijf van Bok een crisis. Dat is niet voor niets geweest: “Toen de coronacrisis op gang kwam, konden we snel schakelen met een breed netwerk.” Ook kleinere bouwbedrijven kunnen oefenen met crisissituaties door bijvoorbeeld om de zoveel tijd een droogbouwsessie te houden. Kersten: “Wij hebben een half jaar geleden een sessie gehad over hoe om te gaan met een crisis. Niemand dacht het toen ooit nodig te hebben, maar de ervaring die we hebben opgedaan blijkt nu waardevol.” Volgens Kersten is omgaan met een crisis vooral een kwestie van oefenen: “Een volgende keer handelen we nog sneller. De bouwbranche is erg flexibel als het moet.”

Samenwerken op vertrouwen

Ondanks de crisis blijft de bouw operationeel. Volgens Bok gaat het slechts in individuele gevallen mis: “Dan moet je denken aan de aanvoer van bepaalde grondstoffen, bijvoorbeeld natuurstenen uit Italië. Zolang functionaliteit het enige criterium is, hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken over of een project snel kan worden afgerond.” Zo heeft VolkerWessels laatst in een periode van slechts dagen een triagefaciliteit gebouwd in Amsterdam. “Op maandag werden we benaderd met de vraag of we dat konden realiseren. Woensdag begonnen de werkzaamheden en binnen een week was het klaar voor gebruik.” Bok ziet de oorzaak van dit snelle succes in de samenwerking tussen de verschillende partijen. “We werken samen op vertrouwen. Dat is een andere leest dan dikke contracten.”

Meer weten?

Luister dan naar de uitzending van BNR Bouwmeesters van 6 april terug over ‘Spoedeisende bouw voor spoedeisende hulp’ of bekijk het overzicht van alle uitzendingen. Voor meer informatie over wat je kan doen als bouwbedrijf in de coronacrisis kan je de website bezoeken van Bouwend Nederland.

 

Coronacrisis | Vragen en antwoorden

Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden van leden.

Naar themapagina Coronacrisis