Met Bouwend Nederland in EU staat sector thuis sterker

donderdag 16 april 2020
Afbeelding Met Bouwend Nederland in EU staat sector thuis sterker

Regels en voorschriften voor Nederlandse bouwers worden deels in Brussel gemaakt. Bouwend Nederland start daarom een actieve Europese lobby. Door over de landsgrenzen heen te kijken, meent de branchevereniging in eigen land het verschil te kunnen maken. De Europese lobby voorkwam al dat ieder bouwbusje in het kader van Europese regels voor rij- en rusttijden moest worden voorzien van een tachograaf. EU-lobbyist René Meyboom vertelt over zijn ambities en lastige start tijdens de coronacrisis.

Namens Bouwend Nederland voert René Meyboom sinds begin april de lobby voor alle bouw- en infrabedrijven in Nederland. De voormalige regiomanager van de Regio Zuid vertelt in dit interview dat hij streeft naar concrete resultaten en een einde wil maken aan de ‘ver-van-ons-bed-show’ die de Europese Unie nu nog vaak is.

Waar begin je als nieuwe lobbyist, in de ‘hoofdstad van de Europese Unie’ waar al bijna 30.000 lobbyisten actief zijn en die volledig in de ban is van de coronacrisis? “Met een corona-protocol”, glimlacht Meyboom. “En met het leggen van de eerste goede persoonlijke contacten, de basis van het werk van een lobbyist. Zodra duidelijk werd dat er in Nederland een corona-protocol moest komen voor bouwbedrijven, heb ik contact gezocht met mijn Duitse en Franse bouwrelaties in Brussel. In hun eigen land hadden ze al ervaring met zo’n protocol. Het leverde goede input op voor het Nederlandse protocol ‘Samen veilig doorwerken’.”

-Een vliegende start?

Meyboom: “Nee, daarvoor is ‘Brussel’ momenteel teveel uit zijn normale doen. Het is crisis. Nu alles telefonisch of via een beeldscherm moet, is het lastig om het netwerk op te bouwen dat ik nodig heb voor mijn lobby voor Europese regelgeving die gunstig is voor de Nederlandse bouwers. Sowieso is effectief lobbyen een zaak van lange adem.”

-Was dat voor Bouwend Nederland de belangrijkste reden om een eigen lobbyist in Brussel aan te stellen: gunstiger regelgeving voor Nederlandse bouwers?

“Onder andere. Steeds meer zaken worden óver de bouw- en infrasector in Brussel besloten. Denk aan thema’s als duurzaamheid, digitalisering of eerlijke concurrentieverhoudingen met buitenlandse ondernemingen, het bekende gelijke speelveld. Tot dusver werden de belangen van Bouwend Nederland in Brussel door VNO-NCW behartigd. Omdat de lobby vanuit milieu- en andere belangengroepen in Brussel steeds sterker wordt, was een eigen lobbyist, die de bouw met zijn specifieke vraagstukken en dossiers als geen ander kent, een logische stap.”

-Is één lobbyist te midden van het leger van bijna 30.000 lobbyisten geen druppel op de gloeiende plaat?

“Als het aan mij ligt niet! Ik ben van plan om er een deuk in een pakje boter te gaan slaan, om concrete resultaten te boeken. Daar wil ik ook op worden afgerekend. Natuurlijk zijn de Europese besluitvormingsprocessen stroperig, maar dat zijn ze op provinciaal en landelijk niveau ook. Goede relaties aanknopen, daar gaat het om, met mensen die mij en daarmee Bouwend Nederland wat gunnen. Op die manier is het bijvoorbeeld gelukt om te voorkomen dat ieder busje van een bouwbedrijf in het kader van Europese regels voor rij- en rusttijden moest worden voorzien van een tachograaf.”

-Welke dossiers liggen bovenop je nieuwe bureau in Brussel?

“Een flink aantal. Ik noemde het gelijke speelveld, het ‘level playing’ field, al. En duurzaamheid: aan welke eisen moeten duurzaam bouwende Nederlandse bedrijven straks voldoen om in aanmerking te komen voor groene leningen en subsidies? Omdat ik zo dicht bij het vuur zit, is het ook mijn functie om nieuwe ontwikkelingen te signaleren en door te geven. In dat verband mag de circulaire economie niet onvermeld blijven, dat is een hot item in Brussel. Voor veel bouwers is het nu nog een ver-van-mijn-bed-show, terwijl het over een paar jaar de norm is.”

-Over ver-van-mijn-bed-show gesproken… Ben je niet bang dat jij dat in je nieuwe rol ook wordt voor veel Nederlandse bouwers?

“Dat hoop ik te voorkomen door zoveel mogelijk bestuursleden en lidbedrijven van Bouwend Nederland uit te nodigen in Brussel en in gesprek te gaan met Europarlementsleden. Ze kunnen dan met eigen ogen zien en ervaren dat de Europese Unie geen ‘bureaucratisch Verweggistan’ is, maar een politiek epicentrum waar Bouwend Nederland heel directe en concrete resultaten kan boeken voor haar leden.”

Voor meer informatie neem contact op met:

René Meyboom, Director European Affairs Bouwend Nederland
Rue Archimède 5
1000 Brussels
M: +31 6 53 937 801
T: +32 2 510 0880
r.meyboom@bouwendnederland.nl