• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Rotterdam bouwt door tijdens coronacrisis en geeft groen licht voor bouw 2500 woningen

Rotterdam bouwt door tijdens coronacrisis en geeft groen licht voor bouw 2500 woningen

Afbeelding Rotterdam bouwt door tijdens coronacrisis en geeft groen licht voor bouw 2500 woningen
donderdag 30 april 2020

Voor de Bouwend Nederland campagne #doorbouwers vertellen opdrachtgevers waarom zij het juist nu van groot belang vinden om door te bouwen. Maar bouwen in tijden van corona, hoe doe je dat? De gemeente Rotterdam geeft het goede voorbeeld. Aanjager Bas Kurvers, wethouder van Bouwen, Wonen en Energietransitie gebouwde omgeving, vertelt wat zijn stad doet om te voorkomen dat de bouw stilvalt. En hoe je in deze lastige tijd van online overleggen toch groen licht geeft voor de bouw van 2.500 nieuwe woningen!

Voordat de coronapandemie ook Nederland op zijn grondvesten deed schudden, stevende Rotterdam af op een absoluut topjaar op het gebied van woningbouw. Volgens een ruwe schatting, gebaseerd op het aantal vergunningaanvragen, zouden er in 2020 tussen de 5.000 en 7.000 nieuwe woningen worden toegevoegd aan de voorraad. “Dat aantal gaan we vast niet halen, maar onder het motto ‘bouwen doe je samen’ zetten we samen met bouwers, ontwikkelaars en corporaties alles op alles om te voorkomen dat de machinerie stilvalt”, verzekert de Rotterdamse wethouder Bas Kurvers van Bouwen, Wonen en Energietransitie gebouwde omgeving. “Bij lopende projecten zorgt het convenant ‘Samen veilig doorwerken’ ervoor dat bouwvakkers op een veilige en verantwoorde manier hun werk kunnen blijven doen. En digitalisering van het bouwvergunningenproces moet waarborgen dat de pijplijn niet verstopt raakt en dat bouwers en ontwikkelaars aan de slag kunnen met nieuwe projecten, klein en groot. Als gemeente willen we niet de vertragende factor zijn.”

Binnen 1,5 week volledig overgeschakeld naar online

Ook in Rotterdam is volgens Kurvers een schreeuwende behoefte aan nieuwe woningen en de bouw is een belangrijke economische motor. “Net als de bouw stond ook de gemeente voor de uitdaging snel antwoorden te vinden op de opgaven die werken in de 1,5 meter-economie met zich meebrengt. Dat is in anderhalve week tijd gelukt: met dank aan Microsoft Teams kunnen onze planteams, de bebouwingcommissie, de commissie Welstand en Monumenten en de brandpreventiecommissie toch vergaderen. Mijn bouwspreekuur is ook gedigitaliseerd. En ook de gemeenteraad vergadert via het computerscherm.”

Groen licht voor Masterplan Rijnhaven

In dat verband werd op donderdag 23 april een mijlpaal bereikt: coronacrisis of niet, het licht ging op groen voor het Masterplan Rijnhaven dat onder andere voorziet in 2.000 tot 2.500 nieuwe woningen en een park van 18 hectare. “Als gemeente geef je op die manier een belangrijk signaal af,” vindt Kurvers. “We laten ons niet uit het veld slaan, we draaien gewoon door. Om die reden hebben we ook een eigen ‘mini-Mipim’ (red: Internationale vastgoedbeurs) georganiseerd waarop onder andere de ontwikkelovereenkomst werd ondertekend voor het 140 meter hoge Treehouse naast het Centraal Station. En bij het megaproject Feyenoord City konden zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan voor het eerst in de geschiedenis per mail worden ingediend.”

Hijskranen moeten blijven draaien

Ook een nieuw opgericht ‘kernteam’ of ‘crisisteam’ van Stadsontwikkeling Rotterdam fungeert als aanjager van het ‘bouwen in tijden van corona’. “Zelfs een absolute digibeet als ik blijkt heel snel zijn draai te kunnen vinden in een wereld waarin veel processen opeens noodgedwongen digitaal plaatsvinden,” lacht Kurvers. “Op een tekort aan vakmensen of bouwmaterialen, bijvoorbeeld omdat ze op een kade in China op transport staan te wachten, kunnen we als gemeente helaas weinig invloed uitoefenen. Maar op bouwvergunningprocessen wel. Ik ben trots op de manier waarop het ambtelijk apparaat en de politiek er met vereende krachten en onder moeilijke omstandigheden in slagen de vaart er zoveel mogelijk in te houden.”

Hoe groot is de economische opdoffer die de bouw krijgt? Hoe groot is de achterstand die corporaties oplopen bij het renoveren en verduurzamen van hun woningbezit? Hoe ontwikkelen het consumentenvertrouwen en de woningmarkt zich? Volgens Kurvers zijn het vragen die in de toekomst zullen worden beantwoord. “Als de rookwolken straks zijn opgetrokken, is economische teruggang helaas bijna onvermijdelijk. Ook als gemeente kunnen we dat niet voorkomen, omdat het deels buiten onze macht ligt, maar samen met bouwers, ontwikkelaars en corporaties kunnen we er wel degelijk voor zorgen dat de hijskranen zo lang mogelijk op volle toeren blijven draaien.