De vijf belangrijkste veroorzakers van cyberschade

maandag 11 mei 2020
Afbeelding De vijf belangrijkste veroorzakers van cyberschade

Wat zijn nu de meest voorkomende cyberrisico’s en wat houden die risico’s dan in? We lichten de vijf belangrijkste veroorzakers van cyberschade hier kort toe. Op bouwendnederlandverzekeringen.nl/cyber vind je uitgebreidere informatie over deze risico’s en tips waarmee je direct aan de slag kunt in jouw bedrijf.

Phishing

Phishing komt heel veel voor. Via een link in of bijlage bij een e-mail kom je terecht op een valse website, die sprekend op de echte lijkt. Daar laat de crimineel je – nietsvermoedend – inloggen met jouw inloggegevens of creditcardnummer. Met die gegevens kan hij vervolgens zijn gang gaan op de échte site.

Wachtwoordfraude

Hackers proberen via geautomatiseerde processen jouw wachtwoord te achterhalen. Gebruik daarom altijd een sterk wachtwoord: een wachtwoord dat niet voor de hand ligt. Vergeet ook niet om voor iedere website een ander wachtwoord te gebruiken. Als een hacker jouw wachtwoord dan toch achterhaalt, beperk je de schade in ieder geval tot die ene website.

Ransomware

Ransomware of gijzelsoftware is een chantagemiddel op internet, waarbij een hacker kwaadaardige software (malware) gebruikt om jouw computer en/of belangrijke gegevens te blokkeren. Alleen als je ‘losgeld’ betaalt, wordt je gegijzelde computer of informatie weer vrijgegeven.

Onveilige netwerken

Een veilig wifi-netwerk is niet zomaar te herkennen en de vraag is hoe veilig een openbaar wifi-netwerk überhaupt is. Bedenk dus zelf goed of en wanneer je zo’n netwerk wilt gebruiken. Maak, als het even kan, liever gebruik van het 4G-netwerk van je eigen provider.

Medewerkers

De belangrijkste bron van datalekken en cyberschade zijn je eigen medewerkers, die zich onbewust zijn van de risico’s van e-mails en bestanden uitwisselen. Samen met hen kun je verschillende maatregelen nemen om de kans op een cyberincident aanzienlijk te verkleinen. Dat begint bij bewustwording.

Gratis posterserie

De vijf belangrijkste cyberrisico’s zijn op een ludieke manier weergegeven in een posterserie. Vraag deze posters aan en hang ze op in de bouwkeet, kantine of in je kantoor en stimuleer cyberveilig gedrag bij collega’s. De posterserie is gratis voor leden van Bouwend Nederland. Je kunt deze nu aanvragen; wees snel want er is een beperkt aantal beschikbaar.

Ga naar bouwendnederlandverzekeringen.nl/cyber.

Wil je graag meer weten over deze cyberverzekering?

Neem dan contact op met bnlverzekeringen@aon.nl of bel naar 088 3 434 735.