Vierde #doorbouwers ontbijtsessie met VVD

vrijdag 19 juni 2020
Afbeelding Vierde #doorbouwers ontbijtsessie met VVD

In de vierde #doorbouwers ontbijtsessie op 19 juni spraken Jan Huijbers, directeur van Van den Herik Sliedrecht, en Hans van Norel, directeur van de Van Norel Bouwgroep, met VVD-kamerleden Erik Ziengs, Remco Dijkstra en Daniel Koerhuis.

"We kunnen het land alleen maar redden als we eerlijk zijn naar elkaar," sprak een lidbedrijf treffend. Dat bleek een treffende beschrijving van een openhartig gesprek tussen de Kamerleden en bouw- en infra. Dat ging over zorgen, kansen en aandachtspunten. Er kan een golf komen aan ontslagen, en dat baart zowel markt als politiek zorgen. En de geschiedenis leert dat deze mensen maar moeilijk weer terugkomen in de sector waar hard aan een enorme opgave gewerkt moet worden.

MKB is de motor van de economie, niet alleen als het gaat om werkgelegenheid, maar ook voor innovatie. Daar liggen mooie kansen. Hoe voorkomen we dus, zeker voor hen, opdrogende werkvoorraad? Enthousiasme is er in de markt voor ontwikkeling en innovatie. Waarbij de bouw ook echt wil staan voor belangrijke afspraken over bijvoorbeeld emissiereductie. Harde afspraken zijn goed, maar wel realistisch, haalbaar en betaalbaar.

Er is gesproken over knelpunten. Bijvoorbeeld instroom en gebrek aan mensen, maar ook het langdurig investeringsvermogen van de overheid als opdrachtgever. Aanbestedingen zouden een kans moeten zijn en aanjager voor innovatie, maar zijn ook vaak knelpunten. Dure tenders verontrusten marktpartijen en de praktische gevolgen daarvan werden besproken.

Kamerleden vroegen door naar hoe actuele punten nu lopen in de markt. Hoe wordt PFAS nu ervaren, de reactie op Remkes, hoe loopt het werk wel of niet door vanwege corona, is er verdringing en hoe zorgen we dat mensen een baan houden in onze sector.

Naast de coronacrisis hebben de problemen met stikstof en PFAS-discussie al lange tijd een grote impact op de bouw- en infrasector. Met de #doorbouwers-campagne vraagt Bouwend Nederland, samen met haar leden, aandacht voor het feit dat we, onder de unieke huidige omstandigheden, (verantwoord) doorbouwen - hoe we dat doen - en wat we nodig hebben om dat te kunnen blijven doen. Onderdeel van deze campagne zijn digitale ontbijtsessies met Tweede Kamerleden; informele gesprekken waarin lidbedrijven van Bouwend Nederland de kans krijgen om hun verhaal met concrete voorbeelden te delen en te vertellen wat zij nodig hebben om te kunnen blijven doorbouwen aan Nederland.

De volgende digitale ontbijtsessie vindt plaats op woensdag 24 juni. Dan spreken Zwiep Vermeulen, commercieel directeur Vermeulen Groep, en Yvonne van der Hulst, directeur van der Hulst Bouwgroep, met GroenLinks-kamerleden Paul Smeulders en Suzanne Kroger. Ook beleidsmedewerkers Ivo Stumpe en Jaap van der Heijden sluiten aan.

Kijk voor meer informatie over de #doorbouwers campagne op www.doorbouwers.nl