Impact corona op bouwsector Twente lijkt mee te vallen

maandag 20 juli 2020
Afbeelding Impact corona op bouwsector Twente lijkt mee te vallen

De bouw in Twente mag absoluut niet klagen als je kijkt naar de klappen die andere sectoren kregen tijdens de coronacrisis. Belangrijke opdrachtgevers hebben investeringen niet uitgesteld. Dat zegt Lucas Haafkes, voorzitter van de Twentse afdeling van Bouwend Nederland, in een interview aan de Tubantia. "Maart en april waren zwaar, in mei trok het al aan."

De bouwsector is de locomotief van de Nederlandse economie, aldus premier Mark Rutte. Die locomotief moet blijven rijden, coronacrisis of niet. Haafkes is het met Rutte eens, maar "het is niet één bouw". Iedereen die met de bouw te maken heeft wordt geraakt, zoals de notarissen, makelaars, installateurs en vloerbedekkers.

Wel zorgen, geen bouwstop

De regio Twente kent zo'n 8000 mensen die werkzaam zijn in de bouwsector. Ze werken voor zo'n 170 bedrijven of zijn zelfstandig. Waar in België bouwprojecten stil kwamen te liggen op last van de overheid, is dat in Twente niet gebeurd. Daar werd kortstondig wel voor gevreesd. Haafkes merkte dat er zorgen waren in de branche, na de stikstofperikelen, PFAS en de financiële crisis van 2007/2008. "Gelukkig is de angst die we hadden geen werkelijkheid geworden."

Klussenbedrijven zien gevolgen corona

Zijn de Twentse bouwers dan ongeschonden door de coronacrisis gekomen? Nee, aldus Haafkes. In maart, april en mei werden bouwvakkers geweerd uit zorgcentra en ziekenhuizen. Huurders wilden geen mensen in huis hebben, dus het werk voor woningcorporaties kende een stevige daling. Ook opdrachten bij particulieren gingen niet door. "Klussenbedrijven voelden die gevolgen. Er wordt met man en macht gewerkt, maar het is nog niet op het oude niveau." Vooralsnog leidde de coronacrisis niet tot groot banenverlies in Twente.

Halvering werk infrasector

De infrasector in de regio zag de afgelopen maanden de werkvoorraad halveren. Er is nu voor nog maar drie maanden werk. "Dat is geen fijn vooruitzicht", zegt Haafkes. "Gemeenten parkeren geld. Het is belangrijk dat overheden werk naar voren halen, zoals het onderhoud aan wegen en bruggen."

Haafkes: "Rijkswaterstaat, vastgoedbedrijven en gemeenten moeten zoveel mogelijk blijven investeren in de sector". Den Haag stuurt daar op aan. "Rutte kan het wel mooi noemen, maar het is een tweede of het ook gebeurt."

Lees hier het interview in de Tubantia.