• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Vraag & Antwoord: welke regels zijn er om veilig samen te reizen?

Vraag & Antwoord: welke regels zijn er om veilig samen te reizen?

dinsdag 28 juli 2020

Reina Uittenbogaard

Programmamanager Veiligheid
Afbeelding Vraag & Antwoord: welke regels zijn er om veilig samen te reizen?

Een van de onderwerpen waarover de meeste vragen binnenkomen bij de Helpdesk Corona Bouw & Techniek is samen reizen. Wat mag wel, wat mag niet en welke regels zijn van kracht?

Per 1 juli 2020 zijn de coronaregels versoepeld. Daardoor is het mogelijk om met meerdere personen in één vervoersmiddel te reizen zonder onderling anderhalve meter afstand te houden.

Welke regels gelden er?

Om veilig te reizen moet er een reserveringssysteem worden gebruikt, er moet een gezondheidscheck plaatsvinden, alle inzittenden moeten een niet-medisch mondmasker dragen, het voertuig moet voldoende geventileerd en extra gereinigd worden. Deze regels gelden ook als je met drie personen of meer in een bus of auto zit, of als je in een privéauto carpoolt.

Eisen aan reserveringssysteem?

Een van de veelgestelde vragen is waar een reserveringssysteem voor het samen reizen aan moet voldoen. Het doel van het systeem is dat achterhaald kan worden wie bij wie in de auto heeft gezeten. Daarom is het nodig om per dag te registreren welke collega's in welke bus/auto samen reizen. Laat deze registratie centraal op het bedrijf uitvoeren en bewaar deze minimaal zes weken, zodat bij een eventuele besmetting de GGD contactonderzoek kan uitvoeren. Let op, vanwege de AVG moeten deze gegevens hierna worden verwijderd.

Praktische informatie bij elkaar

De Helpdesk Corona Bouw & Techniek heeft antwoorden op veelgestelde vragen op een rijtje gezet, zoals hoe je een gezondheidscheck kunt uitvoeren, of een tussenschot tussen chauffeur en bijrijder helpt en of deze regels ook gelden voor uitzendkrachten die in één huis wonen. Verder komen er thema's aan bod over onder meer het veilig aftekenen van werkbonnen, hoe gebruik ik de dixi, welke maatregelen moeten we treffen bij kwetsbare particulieren en wat moet ik doen als bij een medewerker corona is vastgesteld.

Protocol Samen veilig doorwerken

Het protocol 'Samen veilig doorwerken' en andere kennisproducten van de helpdesk worden hierop zo spoedig mogelijk aangepast. Vragen over de toepassing van de maatregelen op de bouwplaats? Neem contact op met de Helpdesk Corona Bouw & Techniek.