Waarom BAM Infra Telecom al jaren met hein werkt

dinsdag 25 augustus 2020

Reina Uittenbogaard

programmamanager veiligheid
Afbeelding Waarom BAM Infra Telecom al jaren met hein werkt

‘Hé hein, hoe is het? Zou je dat wel doen op die manier?’ Wie met zijn bus in een noodvaart het terrein van BAM Infra Telecom oprijdt, zou zomaar deze opmerking kunnen krijgen. Dat is het resultaat van hein® , die er sinds 2013 een belangrijke bijdrage levert aan de veiligheid.

We spreken met Jop van Veen, manager services bij BAM Infra Telecom. Hij was meteen ‘om’ toen hij destijds zag hoe hein op een laagdrempelige manier het gesprek over veiligheid veranderde.

“Tot een jaar of acht geleden hadden we hier bij BAM Infra Telecom de standaard KAM-veiligheidsaanpak. Dat was een veiligheidsaanpak die vooral gestoeld was op toezicht en corrigeren. Mensen werden daardoor vooral geconfronteerd met wat ze allemaal ‘fout’ deden. Veiligheid moest echter veel meer van de medewerkers zelf worden: dialoog in plaats van eenrichtingsverkeer.”

“Sinds de introductie van hein in 2013 en met de komst van onze wereldwijde veiligheidscampagne ‘Jouw Veiligheid is Mijn Veiligheid’, zijn we heel anders gaan denken over veiligheid. Het aangaan van een goed gesprek in combinatie met hein heeft ons veiligheidsbewustzijn vergroot. Met resultaat: de incidentfrequentie bij BAM Infra Telecom is hierdoor significant lager; één jaar was het zelfs nul.”

“En dat is niet toevallig. Met hein – en excuusguus – hebben we een duidelijke taal om elkaar bewust te maken van veiligheidsrisico’s, zowel op de vloer als op kantoor. De belangrijkste reden? Als je iemand aanspreekt via hein – in plaats van op de man af – voelt dat opeens niet meer confronterend. Daarmee past het uitstekend onder de kapstok van onze wereldwijde veiligheidscampagne.”

Ontmoet hein®

Ga aan de slag met veiligheid en meld je vandaag nog aan voor één van de gratis Ontmoet hein®-event. Er is er altijd één bij jou in de buurt!

Meld je aan