Gemeente Raalte geeft ondernemersklimaat een boost

dinsdag 1 september 2020

Johran Willegers

Adviseur Markt & Overheid Regio Oost
Afbeelding Gemeente Raalte geeft ondernemersklimaat een boost

Van hekkensluiter naar plek zeven in de lijst van de mkb-vriendelijkste gemeente van Overijssel - een stijging van ruim driehonderd plaatsen op de landelijke lijst. Dat heeft de gemeente Raalte tussen 2017 en 2019 voor elkaar gekregen. Wethouder Dennis Melenhorst en zijn collega's willen de stijgende lijn voortzetten.

De ondernemersvriendelijkheid in de gemeente Raalte was enkele jaren geleden niet optimaal. Zo hekelden ondernemers de zogeheten 'vinkjescultuur'. Voldeed een initiatief of plan van een onderneming aan negen van de tien punten uit een beleid, dan ging het de prullenbak in. Simpelweg vanwege het tiende punt dat niet goed was. Ondernemers gaven verder aan dat vergunningaanvragen stroperig verliepen, er weinig aandacht was voor lokale inkoop en dat betalingen relatief lang op zich lieten wachten. Dit soort zaken maakten gemeente Raalte in 2017 de minst ondernemersvriendelijke gemeente van Overijssel. Cijfer: een 4,8.

Meedenkende ruimtecoach

Voor mkb'ers en voor iemand die als taak heeft om de economie vooruit te helpen is dat een doorn in het oog. Zodra Dennis Melenhorst in 2018 was aangesteld als wethouder, met onder meer economie in zijn portefeuille, ging hij aan de slag. "Met het hele college en de gemeentelijke organisatie hebben we gezorgd voor intensievere ontmoeting tussen gemeente, ondernemersverenigingen en individuele ondernemers", vertelt hij. "Iedereen legde op tafel waar hij tegenaan liep. Daar zijn we aan gaan werken."

De vinkjescultuur is uit de wereld geholpen met een ruimtecoach en een junior-ruimtecoach. "Als een plan op één punt wordt afgewezen, gaat de ruimtecoach met de ondernemer om tafel. Hij denkt mee: hoe kunnen we dat laatste punt goed maken? Dit is voor onder andere bouwprojecten goed. Soms worden schetsen afgewezen. De ruimtecoach kijkt mee hoe de schets met een kleine aanpassing toch groen licht krijgt."

Dit wil niet zeggen dat er nooit meer een 'nee' wordt verkocht. Er zijn altijd meerdere belangen plus beleid waar een gemeente rekening mee moet houden. De reactiesnelheid vanuit de gemeente is sneller dan voorheen. Plus, ondernemers kunnen vanaf nu rekenen op heldere argumentatie - iets waar het voorheen aan schortte.

Betere contacten

Er zijn contactmomenten in het leven geroepen waarop mkb'ers in contact kunnen komen met wethouder Melenhorst en de ambtenaren waarmee ze te maken hebben. Ze weten elkaar hierdoor beter te vinden. "Er is geïnvesteerd in extra bedrijfscontactfunctionarissen. De betaling door de gemeente is verder meer gestroomlijnd. Raalte is nu zelfs de snelst betalende gemeente van Overijssel. Het aanvragen van vergunningen gaat eveneens sneller en soepeler."

Anders dan voorheen betrekt de gemeente Raalte ondernemers bij het opstellen van nieuw beleid. "Het inkoop- en aanbestedingsbeleid is bijvoorbeeld samen met de ondernemers opnieuw vormgegeven, met een nadruk op lokale inkoop. Het aanvraagproces van de omgevingsvergunning is in overleg met het bouwbedrijfsleven versoepeld. Momenteel wordt met het bedrijfsleven gewerkt aan een nieuwe Economische Agenda."

Werk naar voren

Al deze veranderingen hebben de gemeente vorig jaar een 6,8 opgeleverd als mkb-vriendelijke gemeente. Plus de tweede plek in de strijd om de MKB Infra Aanbestedingsaward. "Vanwege met name de participatieve wijze van beleid maken, is de gemeente Raalte begin dit jaar door Binnenlands Bestuur benoemd tot best bestuurde decentrale overheid in Nederland", voegt Melenhorst toe. Tegelijk zijn er uitdagingen. Corona deelt rake klappen uit. Met name binnen de horeca, het toerisme en de evenementenbranche. Ook voor de bouw brengt het virus onzekere tijden met zich mee. Voor deze branche is het volgens Melenhorst het belangrijkst dat projecten die op de planning staan, door kunnen gaan. "Dat lukt over het algemeen goed. Binnen grond-, weg- en waterbouw en woningbouw is er vraag. De utiliteitsbouw krijgt wel een knauw. Waar mogelijk halen we werk dat voor later dit jaar gepland stond naar voren. We hebben niet alles in de hand. Wat we wél in de hand hebben, stimuleren we." Voor bedrijven die het moeilijk hebben door corona zijn er steunmaatregelen en een noodloket. De betaling voor lokale belastingen zijn voor bedrijven uitgesteld.

Stem laten horen

Naast corona wordt de bouw - en de agrofoodsector - getroffen door de stikstofproblematiek en eerder PFAS. Melenhorst: "Wat binnen onze regio mogelijk is, valt en staat met landelijk en provinciaal beleid. Wat wij kunnen doen, is onze zorg uitspreken en onze stem laten horen in overheidslagen die wél direct invloed kunnen uitoefenen. Dit in samenwerking met partijen als Bouwend Nederland en LTO."

Genoeg werk aan de winkel voor Melenhorst en zijn collega's. Door de goede beoordelingen zijn ze gemotiveerd om de stijgende lijn voort te zetten. De ambitie om in de landelijke top 50 mkb-vriendelijkste gemeente te belanden, is alvast uitgesproken. Al voegt Melenhorst eraan toe dat een hogere notering an sich niet de drijfveer is. "Het allerbelangrijkst is: ervoor blijven zorgen dat ondernemers maximaal kunnen ondernemen."