Steun voor verplicht bouwbord in delen Amsterdam

dinsdag 1 september 2020

Joost Swaan

Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
Afbeelding Steun voor verplicht bouwbord in delen Amsterdam

Na een experiment in stadsdeel West is het plaatsen van een bouwbord bij werkzaamheden vanaf 15 mei verplicht geworden in Amsterdam West, Zuid en Centrum. Bouwers en Bouwend Nederland zijn enthousiast.

Op het bouwbord staat informatie over de werkzaamheden, opdrachtgever, contactpersoon en de vergunning. Het bord moet tenminste een week voordat het werk begint bij het pand zijn geplaatst. Zo zijn buren voorbereid en kunnen ze een nummer bellen bij acute overlast of prangende vragen. Mayert Kistemaker van het gelijknamige bouwbedrijf uit Zwaag vindt het een goede ontwikkeling. Als specialist op het gebied van onderkeldering, funderingsherstel en woningrenovatie werkt hij met tien medewerkers aan zo'n vier tot zes projecten in de hoofdstad. "Er wordt erg veel ge- en verbouwd in Amsterdam. Hoe zeer je ook let op de omgeving, overlast is er altijd. Geluid van sloop- en heiwerkzaamheden, maar ook door de inrichting van de bouwplaats, waardoor parkeervakken en de stoep bezet worden. In het kader van de arbeidsomstandigheden is het bijvoorbeeld toch wel fijn als je een keet kunt neerzetten."

Sympathie

"Zo'n bouwbord is een goeie zet. Het zorgt voor informatie en duidelijkheid voor omwonenden en daarmee creƫer je sympathie. Als bouwbedrijf ben je toch een paar maanden 'te gast' in een straat. Ik zou het zelf ook op prijs stellen als ze bij mij in de buurt aan de slag zouden gaan."

Boefjes

Kistemaker ziet nog een groot voordeel. "Je kunt meteen het kaf van het koren scheiden. Voor de handhaving wordt het ook makkelijker. Bouwwerkzaamheden en geen bord, dan is er wat aan de hand. Op zich is dat niet slecht. De laatste jaren zie je best aardig wat 'boefjes' in de aannemerij; die het allemaal niet zo nauw nemen met vergunningen, arbo en overlast."

Soepel

Ook de afdeling Amsterdam van Bouwend Nederland is groot voorstander van het bouwbord. "Heldere communicatie met buurtbewoners is een cruciaal onderdeel om het bouwproces zo soepel mogelijk te laten verlopen", aldus voorzitter Martin Eman. "Dit voorkomt onbegrip en irritaties bij de buurt en zorgt ervoor dat de werkzaamheden zo spoedig mogelijk kunnen worden afgerond."

Houten palen

Kistemaker is blij met die brede steun. "Het is goed dat Bouwend Nederland en de gemeente kijken hoe het werk in de binnenstad door kan blijven gaan. Nodig is dat zeker. De panden in Amsterdam kennen aardig wat achterstallig onderhoud, met name aan de houten palen in de fundering. Tel daar de verduurzamingsopgave en de renovatie van kademuren, bruggen en het wegen- en leidingnetwerk bij op en je weet dat bouwwerkzaamheden onvermijdelijk zullen blijven; ook in de binnenstad van Amsterdam."