NOW-3-loket geopend: dit moet je weten voor je aanvraag

dinsdag 17 november 2020

Ron Wesseling

Verenigingsmanager Vakgroep Bitumineuze Werken
Bouwplaatsmedewerker

Op maandag 16 november 2020 is het loket voor de derde ronde van de NOW-regeling geopend. Werkgevers kunnen vanaf die datum een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid. De aanvraagperiode voor de eerste tranche van NOW3 loopt tot en met 13 december 2020. In dit artikel leggen we je uit wat je moet weten als je een aanvraag indient.

Na de NOW-1 en de NOW-2 is er sinds 1 oktober 2020 de NOW-3. Nu gelijk voor een periode van 9 maanden, om ondernemers voor een langere periode helderheid, rust en tijd te geven. De 9 maanden zijn wel onderverdeeld in 3 tranches van 3 maanden, die separaat van elkaar kunnen en moeten worden aangevraagd. De 3 tranches worden de derde, vierde en vijfde tranche van de NOW genoemd, waarmee de NOW-1 en 2 met terugwerkende kracht de eerste en tweede tranche van de NOW zijn.

De verwachte subsidie-uitgaven voor de NOW-3 bedragen € 5,3 miljard over een periode van 9 maanden (3 tranches van 3 maanden), maar het bedrag kan aanzienlijk oplopen bij verdere contact beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen.

Het basisprincipe blijft hetzelfde. Het percentage omzetdaling in een meetperiode, nu van drie maanden, ten opzichte van een kwart van de omzet over 2019, is de basis voor een subsidie op de loonkosten over een vaste periode van drie maanden. Om ondernemers niet te zeer laten wennen aan de NOW-subsidies, worden de 3 tranches wel versoberd. Het aan de omzetdaling gerelateerde vergoedingspercentage wordt geleidelijk afgebouwd van 80%, naar 70%, naar 60%. De minimale omzetdaling om voor de subsidie in aanmerking te komen gaat vanaf de vierde tranche naar 30%, en de maximaal te subsidiëren loonsom per werknemer gaat bij de vijfde tranche naar éénmaal het maximum dagloon.

Daar staat tegenover dat er rekening mee wordt gehouden dat de crisis ook leidt tot permanente economische veranderingen, en dat niet alle werkgelegenheid behouden kan blijven: de boetes bij ontslagaanvragen zijn verdwenen, en er wordt steeds iets minder op de subsidie gekort bij een dalende loonsom ten opzichte van de referte loonsom (juni 2020).

Het UWV-loket voor de aanvraag voor de derde NOW-tranche (tegemoetkoming voor de periode oktober, november en december 2020) staat open van 16 november tot en met 13 december 2020.

Helpdesk Corona Bouw en Techniek

U kunt hier terecht voor al uw vragen over veilig en gezond doorwerken tijdens de coronacrisis.

Naar de helpdesk