A-blad 'Houtstof op de werkplaats' vernieuwd

Afbeelding A-blad 'Houtstof op de werkplaats' vernieuwd
donderdag 3 december 2020

Op de bouwplaats worden medewerkers regelmatig blootgesteld aan houtstof. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Het vernieuwde A-blad 'Houtstof op de bouwplaats' geeft je informatie over de maatregelen om blootstelling aan houtstof terug te dringen.

Er zijn veel werknemers met verschillende aandachtsgebieden op de bouwplaats die met verhoogde risico's op blootstelling aan houtstof te maken kunnen hebben. Dit zijn vooral timmerlieden en interieurbouwers, maar ook schilders, glaszetters, parketteurs, betontimmerlieden, dakdekkers en de opperman (onder andere schoonmaak).

Risico's van houtstof

Houtstof kan leiden tot gezondheidsklachten. Welke klachten dit zijn, hangt onder andere af van het soort hout, de grootte van de stofdeeltjes, de toegevoegde middelen, en het vochtgehalte van het hout. Het inademen van stof van hardhout kan leiden tot kanker. Daarnaast kan het inademen van houtstof leiden tot verschillende vormen van luchtwegaandoeningen, huidaandoeningen of diverse irritaties oproepen.

Het terugdringen van ongevallen is een belangrijk en noodzakelijk kwaad. Dat geldt zeker ook voor het terugdringen van beroepsziekten door het werken met gevaarlijke stoffen. Het is daarom van groot belang de juiste maatregelen te nemen om blootstelling aan houtstof zoveel mogelijk te verminderen.

Het vernieuwde A-blad 'Houtstof op de bouwplaats' is hier te vinden. 

Charles Verheyen verenigingsmanager grondwerk en railinfra

Tags

Veiligheid