• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Rijkswaterstaat zoekt beste team voor onderhoud 64.000 hectare uiterwaarden

Rijkswaterstaat zoekt beste team voor onderhoud 64.000 hectare uiterwaarden

dinsdag 22 december 2020

Tom van Eck

Coördinator Infra
Afbeelding Rijkswaterstaat zoekt beste team voor onderhoud 64.000 hectare uiterwaarden

Voor het toekomstbestendige onderhoud van maar liefst 64.000 hectare uiterwaarden langs de Maas, de Waal, de Nederrijn, de Lek en de IJssel, zoekt Rijkswaterstaat landelijke en lokale partijen die samen willen werken. Ook kleinere bedrijven, die vaak goede ideeën hebben maar niet snel meedoen aan grote projecten als deze, kunnen meedoen. Op 4 februari ontmoeten geïnteresseerde partijen en hun mogelijk ideale samenwerkingspartners elkaar tijdens een online evenement ter voorbereiding op de aanbesteding.

Complexe uitdagingen

In 2021 wordt het onderhoud van de uiterwaarden aanbesteed. De fysieke werkzaamheden in de aanbesteding zijn relatief eenvoudig, maar wel bijzonder divers. Het gaat met name om het maaien van de uiterwaarden en het onderhoud van kleine kunstwerken zoals duikers. Uitdagingen liggen in de omgang met de 15.000 stakeholders die in het gebied wonen, recreëren of ondernemen. Maar ook in het feit dat het enorme areaal nog niet helemaal in kaart is gebracht, waardoor de onderhoudsvraag niet volledig duidelijk is. Bovendien zal de aard van de opgave sterk verschillen in tijd, locatie en hoeveelheid van de werkzaamheden.

Innovatieve gezamenlijke oplossingen 

Opdrachtgever Rijkswaterstaat vraagt daarom om innovatieve oplossingen. Omdat het lastig is voor mkb-partijen of innovatieve startups met goede ideeën om mee te doen in grote aanbestedingen
organiseren zes grote brancheorganisaties in de bouw en infra (waaronder Bouwend Nederland) samen met Rijkswaterstaat ‘Project Match’. Tijdens dit evenement, voorafgaand aan de aanbesteding, worden partijen op basis van interesse aan elkaar gekoppeld. De partijen kunnen vervolgens samen meedoen aan de aanbesteding.

Meedoen?

Bedrijven die voor zichzelf een mogelijke rol zien kunnen meer informatie vinden en zich inschrijven voor het evenement op 4 februari via de website. Of bekijk het onderhoudscontract Uiterwaarden. Project Match is een samenwerking van Bouwend Nederland, Techniek NL, MKB Infra, Koninklijke NL Ingenieurs, Vereniging van Waterbouwers, CUMELA, Suit-case en Rijkswaterstaat.