Groene stap in verduurzaming bouwmaterieel

maandag 28 december 2020

Anne Fokke de Vries

beleidsadviseur materieel
Afbeelding Groene stap in verduurzaming bouwmaterieel

KWS en De Groene Koers voor Bouw & Infra starten het Koersproject 'De Groene Keet'. Hiermee wordt invulling gegeven aan de gemeenschappelijke en maatschappelijke opgave om de emissie van schadelijke stoffen in de bouw en infra terug te dringen om zo bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Groene Keet

KWS Infra Amsterdam-Utrecht werkt samen met De Groene Aggregaat (by MARU) en Wattsun Pop-Up Power aan de 'De Groene Keet', een groene, duurzame en emissieloze bouwkeet. Deze bouwkeet bevat geen aggregaat, maar een accu en zonnepanelen en stoot geen emissies uit. In het Groene Koers-project wordt onderzocht wat de benodigdheden zijn om geheel over te stappen op de toepassing van zonnepanelen en een accupakket, zodat een aggregaat niet langer benodigd is en de keet geheel zelfvoorzienend wordt. Deze keet zal vanwege het aantal zonuren in de zomer naar verwachting anders functioneren dan in de winter, én ook dan functioneel duurzaam zijn. In de loop van 2021 gaat 'De Groene Keet' daadwerkelijk gebruikt worden.

Groene Aggregaat

De Groene Aggregaat (by MARU) levert de hybride ombouw van deze Groene Keet. Zowel zonnepanelen, aggregaat, koppeling & accupakket worden door MARU in de bestaande keet gebouwd. Wattsun Pop-Up Power levert een draagbaar en stapelbaar batterijsysteem waarmee overtollige zonne-energie opgeslagen wordt. Daarnaast gaat Wattsun ingezet worden om, wanneer nodig, extra energie toe te voegen in de winterperiode. Deze emissievrije energie kan vervolgens flexibel zowel binnen als buiten de keet ingezet worden.

Meer informatie over het Groene Koers-project en de Groene Keet vind je hier.