Bezuinigingen op onderhoud en vervanging infra in 2021?

dinsdag 5 januari 2021

Hessel Heins-Wunderle

regiomanager
Afbeelding Bezuinigingen op onderhoud en vervanging infra in 2021?

Dat het bij HT Infra in Nieuwerkerk aan den IJssel iets minder hectisch is, heeft ook zo z'n voordelen. Zaken die normaliter wat minder aandacht krijgen, kunnen nu eens goed uitgezocht worden.

Commercieel directeur Simon Hazenbroek en directeur Realisatie Ed Westmaas zijn naar eigen zeggen gematigd positief. "We werken ook voor particulieren en bedrijven, maar moeten het toch vooral van gemeenten hebben. Daar zit veel vertraging", legt Hazenbroek uit. "In hun interne overleg en afstemming, maar ook in het organiseren van de verplichte inspraakavonden." "Waar ik ook nog wel voor vrees, is dat er als gevolg van al die coronasteunmaatregelen van dit jaar straks stevig bezuinigd moet worden bij de overheid", vult Westmaas aan. "Dat kan best betekenen dat gemeenten hun budgetten voor planmatig onderhoud en de vervanging van infrastructuur terug gaan brengen."

Minder hectisch

Vooralsnog zit er in ieder geval aardig wat 'in het vat' voor 2021, maar is het minder hectisch dan vóór corona. Hazenbroek: "Voor onze eigen mensen en vaste inhuurkrachten hebben we voldoende werk, maar we hoeven de komende periode geen extra personeel of inhuur aan te trekken. Met goed werk hebben we een mooie groep van vaste klanten opgebouwd. We voelen dan ook momenteel niet de noodzaak om tegen afbraakprijzen extra klussen buiten onze regio te scoren."

Elektrische mini-shovel

Dat betekent wel dat er meer tijd is om naar bijvoorbeeld investeringen te kijken. "Je hebt nu wat meer gelegenheid om bijvoorbeeld eens goed naar duurzame opties te kijken", aldus Westmaas. "Zo hebben we onder andere geïnvesteerd in elektrische pick-ups en een minishovel en in een EURO 6-kipper en -rupskraan. In steeds meer aanvragen is dat een voordeel. Dat zet zeker door volgend jaar en daarna."