Emissieloos mierenzuuraggregaat op de bouwplaats

donderdag 25 februari 2021

Yvonne de Rijck

Adviseur Techniek Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer
Afbeelding Emissieloos mierenzuuraggregaat op de bouwplaats

Steeds meer bouwplaats materieel is emissieloos, maar als het materieel opgeladen moet worden aan een dieselaggregaat levert dat weinig milieuvoordeel op. Heijmans start samen met Dutch Energy Solutions (DENS) een proef met een nieuwe duurzame manier van energieopwekking.

Heijmans heeft de ambitie om vanaf 2023 volledig CO2-neutraal te bouwen. En de ambitie is om in 2026 volledig emissieloos te werken. Dus zonder uitstoot CO2, stikstof en fijnstof. Niet alleen goed voor het klimaat, het levert betere werkplekken op voor medewerkers en minder overlast voor de omgeving.

Aggregaat op Hydrozine

De proef gebeurt met een aggregaat dat loopt op Hydrozine (mierenzuur), dat wordt geproduceerd met CO2, water en duurzame stroom. Dezelfde elementen komen weer vrij bij het gebruik van Hydrozine, waardoor het een klimaatneutrale oplossing is.
Mierenzuur wordt gemaakt door mieren (en ook wespen, bijen, hommels en brandnetels) en gebruikt als middel voor aanval en verdediging. Hydrozine is een vloeistof die gewoon getankt kan worden, net als benzine of diesel.

Inzet aggregaat

Met de aggregaat van DENS kan ruim 20kW aan energie worden opgewekt. Hiermee kan een kleine bouwplaats CO2-neutraal van stroom worden voorzien en heb je geen dieselaggregaat meer nodig. Dankzij deze ontwikkeling kan je op grotere schaal bouwmaterieel elektrificeren en dit vervolgens op een duurzame manier opladen, zodat je ook zonder (elektrische) netaansluiting emissieloos kan bouwen.

Samenwerking DENS en Heijmans

DENS is voortgekomen uit studententeam Fast van de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met BAM dat zich richtte op gebruik van mierenzuur als drager voor vloeibare waterstof, in eerste instantie voor auto’s en bussen. Onder de vlag van DENS is de zogenoemde Hydrozine generator verder ontwikkeld, met name voor toepassing in de bouw. De technologie van DENS sluit naadloos aan bij de ambitie van Heijmans. Het aggregaat op Hydrozine wordt de ruggengraat van de emissieloze bouwplaats en is daarmee een strategisch stuk materieel voor een duurzame toekomst.

Meer informatie is te vinden op de site van Heijmans.