Werken in de coronacrisis: 'Denk in oplossingen!'

maandag 15 maart 2021

Jan Overtoom

Regiomanager Regio Randstad Noord
Afbeelding Werken in de coronacrisis: 'Denk in oplossingen!'

Hoe komen leden de coronacrisis door? We praten met Dave Baart, algemeen directeur bij Aannemingsmaatschappij J. Bouman B.V. en voorzitter afdeling Veenendaal.

Aannemingsmaatschappij J. Bouman BV is een zelfstandig sterk en solide familiebedrijf opgericht in 1985. Het bedrijf heeft een groot aantal bouwprojecten gerealiseerd. Of het nu gaat om nieuwbouw, groot onderhoud, ontwikkeling, verbouw of restauratie; op alle gebieden heeft het de kennis in huis. Baart: "Het eerste dat ik gedaan heb is onderzoeken of we door konden bouwen. De eerste maand is het werk even minder geweest, de hele situatie was natuurlijk voor iedereen onbekend terrein. Ik ben vrij snel in gesprek gegaan met de woningcorporaties en zorginstellingen met het 'Samen veilig doorwerken' protocol onder de arm".

Afspraken maken

Baart legt uit dat ze bij de zorginstellingen op afspraak naar binnen konden en werden de cliënten als voorzorgsmaatregel even op een andere plek ondergebracht. "Ook bij bewoners waren we welkom achter de voordeur doordat we vooraf duidelijk vertelden hoe wij de werkzaamheden veilig konden uitvoeren." Het contact met ambtenaren verloopt wel wat stroever, zegt Baart. "Ze zijn van goede wil, maar het is lastig afspraken te maken. Er zit een duidelijke vertraging in de afgifte van vergunningen en de trajecten duren langer. Over het algemeen hebben we dus beperkt last van de lockdown."   

Wat heb je afgelopen jaar anders gedaan?

"Afgelopen jaar zijn we qua werknemers stabiel gebleven, met nog een kleine flexibele schil eromheen. Dat is voorlopig ook voldoende. We hebben minimaal ziekteverzuim gehad, als er iemand ziek was kwam dat uit de privésfeer en niet door de werksituatie." Iedereen volgt bij Bouman de richtlijnen als uitgezet door BNL. Dat betekent werken in kleinere groepjes, meer toiletruimtes, meer schaftgelegenheid, geen fysieke bijeenkomsten, via Teams vergaderen, enzovoort. "Dat geldt voor ons bedrijf, maar ook voor de andere leden in de regio."

De leden zitten goed in het werk en zijn druk met hun eigen werkzaamheden, al missen ze natuurlijk de onderlinge contacten. "De laatste ledenbijeenkomst hebben we de Wkb en de BENG behandeld en dat zullen we het komende jaar ook nog onder de aandacht brengen."

Tips om te bouwen postcorona?

Dave Baart is algemeen directeur bij Aannemingsmaatschappij J. Bouman B.V. en voorzitter afdeling Veenendaal bij Koninklijke Bouwend Nederland

Ook na corona moet er nog veel gebouwd worden. Het is belangrijk om bouwlocaties los te krijgen bij gemeentes zodat Bouman de komende jaren ook nog verzekerd is van werk. "We hebben als afdeling Veenendaal goed contact met de lokale gemeenten en stimuleren hen door te denken in oplossingen en de processen te versnellen. We zijn één van de weinige sectoren die, mede dankzij de inspanning van BNL, door hebben kunnen werken. Dat willen we graag zo houden! In andere landen staat de bouw er minder goed voor."

Stikstof staat Bouman niet meer in de weg. "Het einde van de coronamaatregelen is in zicht en we zitten goed in het werk. Tijdens de 'Dag van de Bouw' op 25 september kunnen we dan aan Nederland laten zien dat we trots zijn op onze sector en de deuren weer openzetten met extra aandacht voor de jeugd!"