Roken nee, tv ja

Afbeelding Roken nee, tv ja
woensdag 17 maart 2021

Vanaf volgend jaar mogen rookruimtes niet meer, de transitievergoeding (tv) is een blijvertje en corona laat zich ook gelden in het ontslagrecht. Bij de introductie van de WWZ en de WAB kwam al snel de vraag naar voren hoe rechters zouden oordelen in nieuwe geschillen. In de contactgroepen Personeel van regio Zuid gingen we hier op in.

Astrid Zuidinga, arbeidsrechtadvocaat van AWVN, heeft de leden van de contactgroepen Personeel in een uur bijgepraat over rechterlijke uitspraken over het vernieuwde ontslagrecht en de transitievergoeding. Ook uitspraken die gerelateerd zijn aan corona kwamen aan de orde.

Roken nee

Ze begon haar presentatie met de aankondiging dat rookruimtes in bedrijven met ingang van 1 januari 2022 verboden zullen zijn. De Voedsel- en WarenAutoriteit (NVWA) gaat hierop controleren en handhaven. Advies aan bedrijven is om hun rookbeleid onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen.

TV ja

De transitievergoeding en de billijke vergoeding zijn geïntroduceerd in de Wet Werk & Zekerheid uit 2015 en daarover zijn inmiddels de nodige procedures gevoerd. Bij de invoering was al zeer de vraag hoe dit in de praktijk en bij de rechter zou uitpakken. In de Wet Arbeidsmarkt in Balans is het ontslagrecht verruimd met de cumulatiegrond en de mogelijkheid voor een extra vergoeding naast de transitievergoeding. Astrid gaf diverse voorbeelden hoe deze vergoedingen door de rechters worden ingezet.

Loon tenzij

Dat corona het arbeidsrecht beïnvloedt, blijkt vooral uit het aanpassen van de hoofdregel ‘geen werk, geen loon’. Die is nu: ‘geen werk, wel loon, tenzij…’. En dat betekent dat je als werkgever geen loon hoeft uit te betalen als het niet-werken in de risicosfeer van de werknemer ligt. Quarantaine vanwege corona is dat niet en dat betekent dat de werkgever moet doorbetalen. Ook thuiswerken, mondkapjesplicht en al dan niet testen of vaccineren vragen om aanpassingen in het HR-beleid van werkgevers.

Over de contactgroepen Personeel

In regio Zuid worden voor de afdelingen Zeeland, Brabant Mid-West, Oost-Brabant e.o. en Limburg drie keer per jaar een contactgroep Personeel georganiseerd. Deelnemers worden bijgepraat over actuele wet- en regelgeving, handige tools en wisselen praktijkervaringen uit. Meer weten over deze contactgroep? Neem dan contact op met je verenigingsmanager of Yvonne van Zijl, 0610796348.

Yvonne van Zijl adviseur sociale zaken regio-zuid