Hoe besteden onze leden in Regio Zuid aandacht aan veiligheid?

maandag 22 maart 2021
Afbeelding Hoe besteden onze leden in Regio Zuid aandacht aan veiligheid?

In aanloop naar de Bewust Veilig-dag op 24 maart heeft Regio Zuid de afgelopen weken aandacht besteed aan het thema veiligheid binnen onze leden. Hoe gaan zij om met veiligheid? Is er een speciale KAM-coördinator of veiligheidsdeskundige? Petra, Joelka, Jos en Beatrice deden een rondje langs de velden en kwamen terug met mooie ervaringsverhalen.

Dit jaar staan we extra stil bij veilig werken op de bouwplaats op 24 maart tijdens de Bewust Veilig-dag. Samen met Techniek Nederland, Koninklijke OnderhoudNL en de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra willen we dat iedereen aan het eind van de werkdag veilig en gezond naar huis gaat en dat risico's van gevaarlijk werk flink worden ingedamd. 

Verenigingsmanagers Beatrice Dormans (Limburg), Petra Landmeter (Brabant Mid-West), Joelka van Daal (Oost Brabant) en Jos Lukasse (Zeeland) spraken de afgelopen weken met leden uit hun regio. Lees via de knoppen hieronder de interviews.

Zeeland

Bouwmensen
Van Kerckhoven Bouw
Aannemingsbedrijf Fraanje
KWS

Anton Mullié is locatiemanager van Bouwmensen Goes. Bij Bouwmensen worden leerlingen klaargestoomd voor een carrière in de bouw en infra. Wat leren Anton's leerlingen over veiligheid? Lees hier het hele artikel.

Allround bouwbedrijf Van Kerckhoven Bouw uit Kloosterzande maakt zowel gebruik van een eigen als externe veiligheidsdeskundige. Wat vindt Van Kerckhoven Bouw belangrijk? Lees hier het hele artikel.

Chris Jan Kempe is KAM-coördinator bij Aannemingsbedrijf Fraanje. De Zeeuwse bouwer uit 's-Heer Arendskerke vindt het belangrijk te voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid. Kempe besteedt aandacht aan veiligheid op alle niveaus binnen het bedrijf. Lees hier het hele artikel.

KWS is een echte infrabouwer. Martin Dees, directeur van de vestiging uit Roosendaal/Sas van Gent, vindt KAM een belangrijk onderdeel binnen KWS en heeft er een speciale afdeling voor ingericht. Lees hier het hele artikel.

Brabant Mid-West

Aannemersbedrijf Johan Huijbrechts
BAM Infra Rail
Bouwbedrijf Vrolijk
Van der Weegen Bouwgroep

Aannemersbedrijf Johan Huijbrechts uit Klein Zundert is een kleine bouwer dat kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Veiligheid hoort daar ook bij. Binnen het bedrijf worden allerlei veiligheidszaken geregeld door Johan en Corrinne Huijbrechts en worden ook veiligheidsrapportages opgesteld. Op welke manier zetten zij veiligheid nog meer voorop? Lees hier het hele artikel.

Robert Pasteuning werkt bij BAM Infra Rail in Breda. Binnen de gehele BAM-organisatie is er onder de slogan 'Jouw Veiligheid is Mijn Veiligheid' veel aandacht voor een veilige houding en gedrag, zowel op de bouwplaatsen als op kantoor. Robert Pasteuning licht toe hoe dit binnen BAM Infra Rail tot uiting komt. Lees hier het hele artikel.

KAM-coördinator Edwin van Haperen van Bouwbedrijf Vrolijk uit Breda is sinds vorig jaar Hoger Veiligheidsdeskundige (HVK) en ook als zodanig geregistreerd. Met andere woorden: een echte specialist op het gebied van veiligheid. Wat kan hij doen om veiligheid op de bouwplaats onder de aandacht te brengen bij Vrolijk? Lees hier het hele artikel.

Bij Van der Weegen Bouwgroep uit Tilburg is Stijn van de Weegen niet alleen directeur, maar ook KAM-coördinator. Ook Linda Uijens houdt zich als preventiemedewerkster bezig met veiligheid en het welzijn van collega's binnen het bedrijf. Hoe houden zij de aandacht bij de medewerkers voor veilig werken? Lees hier het hele artikel.

Oost Brabant

Bouwbedrijf Buytels
Caspar de Haan
Huybregts Relou
Heijmans

"Veiligheid is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor je collega." Dat zegt Anita Smeijers-Hugers van Bouwbedrijf Buytels. Haar man Frank is aanspreekpunt voor veilig werken binnen het bedrijf. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van externe expertise. Wat doen ze om veilig werken te stimuleren? Lees hier het hele artikel.

Sandra van Rijn is als VGM-coördinator werkzaam bij Caspar de Haan. Om veiligheid binnen het bedrijf onder de aandacht te brengen (en te houden) is de Caspar de Haan Academy opgericht. Daar kunnen medewerkers hun kennis en vaardigheden vergroten, ook op het gebied van veilig en gezond werken. Lees hier het hele artikel.

Huybregts Relou uit Son is onderdeel van de VB Groep. "De Bewust Veilig-dag is één van de impulsen om veiligheid onder de aandacht te houden van onze medewerkers", aldus Jurgen van de Ven en Ginette Seelen van het Brabantse bouwbedrijf. Wat doen ze nog meer? Lees hier het hele artikel.

Heijmans wil, net als wij van Bouwend Nederland, dat iedereen veilig kan thuiskomen. Daaro zet Heijmans niet alleen in op veilig werken binnen de organisatie, maar ook op verandering van gedrag. Manon Krijnsen is adviseur gedragsverandering en Patrick van Meijl, projectleider Woningbouw Zuid, leggen uit dat ze "veilig werken of niet werken". Lees hier het hele artikel.

Limburg

Heijmans
LSB Groep
Voorbij Funderingstechniek

John Kreugel is als Manager Projecten werkzaam bij Heijmans in Limburg. Veiligheid wordt binnen Heijmans ondersteund met een aparte afdeling specialisten die ook een adviserende rol aan de 'voorkant' van projecten heeft. Het veiligheidsprogramma GO! (Geen Ongevallen) biedt tools om veiligheid op de werkplaats te verbeteren. Lees hier het hele artikel.

De Geleense bouwers van LSB Groep besteedt dagelijks aandacht aan veiligheid tijdens het werk. "We werken in de steigerbouw, dus hebben we te maken met een verhoogd risico", zegt Peter Jacobs. Een KAM-coördinator en veiligheidskundige ondersteunen medewerkers om veilig te werken. Ook wordt de interne Veilig Vakwerk-app ingezet rondom de Bewust Veilig-dag. Lees hier het hele artikel.

Arno Schoffelen is als bedrijfsleider verantwoordelijk voor de vestiging Nederweert van Voorbij Funderingstechniek. Voorbij heeft een eigen KAM-afdeling met drie veiligheidsdeskundigen, twee keurmeesters en een bedrijfskundige en maakt daarnaast gebruik van de veiligheidsfilosofie TOVF. Lees hier het hele artikel.