Veiligheid extra in de schijnwerpers tijdens Bewust Veilig-dag

maandag 29 maart 2021

Reina Uittenbogaard

programmamanager veiligheid
Afbeelding Veiligheid extra in de schijnwerpers tijdens Bewust Veilig-dag

Afgelopen woensdag, 24 maart, vond de vijfde editie van de Bewust Veilig-dag plaats. Op die dag stonden honderden bedrijven in de bouw-, infra-, techniek- en onderhoudssector extra stil bij veiligheid op de bouwplaats. Uiteindelijk doel? Iedereen moet aan het einde van de werkdag weer gezond naar huis en aan het einde van zijn of haar loopbaan gezond met pensioen.

Ieder deelnemend bedrijf gaf op zijn eigen manier invulling aan deze dag. Zo had Logchies een speciale scan voor de medewerkers waarmee zij konden checken hoe veilig hun thuis is. Bij De Boer & De Groot werd onder het genot van een vitaminesmoothie en gezonde brownie een toolboxmeeting gehouden. Wits Vastgoedonderhoud bezocht met hun roadshow meerdere projectlocaties waar ze met stellingskaarten met elkaar in gesprek gingen over veiligheid op de bouwplaats.

Online escaperoom

Vanuit de Bewust Veilig-organisatie organiseerden we een online escaperoom waarin je allerlei veiligheidsissues moest oplossen om te kunnen 'ontsnappen'. Het ging daarbij uiteraard niet om snelheid, want bij veiligheid is haast juist niet verstandig. Je kon punten halen door voor een veilige oplossing te kiezen en een rebus op te lossen. De top drie van elke ronde staat vermeld op BewustVeilig.com. Dave Barendrecht haalde met 2340 punten de hoogste dagscore.

Over drie sessies verdeeld speelden ruim 800 deelnemers de online escaperoom. Ook de verschillende quizjes en weetjes over veiligheid, in de digitale krant, vielen goed in de smaak. De Poolse Bewust Veilig-krant is bijvoorbeeld bijna 60 keer gedownload en de Nederlandse versie ruim 1100 maal.

Social media

Op de socials is de Bewust Veilig-dag ook niet onopgemerkt gebleven. #bewustveilig heeft maar liefst 78.080 mensen bereikt en dat allemaal maakt de dag zo succesvol. Het is gelukt om velen extra goed te laten nadenken over veiligheid tijdens uitvoeren van de werkzaamheden. Natuurlijk moet dit niet slechts één dag per jaar, dit moet dagelijks. We willen dat iedereen aan het einde van elke werkdag gezond en veilig thuiskomt.

Veilig werken begint vaak bij bewustwording en aandacht besteden aan veilig en gezond werken. Daar is deze Bewust Veilig-dag een mooi instrument voor. Doe jij volgend jaar ook mee? Laat het ons weten, meld je alvast aan op BewustVeilig.com en noteer woensdag 16 maart 2022 alvast in je agenda.

Initiatiefnemers van de Bewust Veilig-dag zijn Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra, Koninklijke OnderhoudNL, Techniek Nederland en Koninklijke Bouwend Nederland.