Bouwend Nederland Innovatieprijs 2022 is gestart

dinsdag 1 juni 2021

Marieke van der Post

adviseur en programmamanager
Afbeelding Bouwend Nederland Innovatieprijs 2022 is gestart

Samen met de Stichting Technasium en de vakgroep Civiele Bouw organiseren we ook dit jaar weer de 'Bouwend Nederland Innovatieprijs 2021-2022'. In deze jaarlijkse technisch ontwerp- of onderzoekswedstrijd kruipen leerlingen uit 4 havo en 4 vwo in de huid van een professional en worden ze in teams uitgedaagd mee te helpen om Nederland mooier, beter en duurzamer te maken.

De focus van het project ligt dit jaar op de strijd die Nederland al sinds jaar en dag tegen het water voert. In dit kader is het vraagstuk aan de leerlingenteams dit jaar of zij in kaart kunnen te brengen welke zoetwatervraagstukken er in hun regio actueel zijn en dagen wij ze uit om een regionaal deltaprogramma (of stukje daarvan) te ontwikkelen, te testen en/of te simuleren om zo in hun eigen regio water robuust te maken. Dit programma kan bestaan uit een of meerder samenwerkende (nieuwe of verbeterde), infrastructurele, irrigatieve of natuurlijke systemen. Leerlingen voeren de opdracht in teams uit in een projectperiode van acht tot tien weken, ingepland binnen de periode van september 2021 t/m januari 2022. Het verschilt dus per school of ze in september of november met het project starten.

Samenwerken

Scholen kunnen zich tot 1 september 2021 aanmelden, waarbij is aangegeven dat eerder aanmelden zorgt voor een betere kans op een match in de bouwwereld. De aanmeldingen van de scholen worden gecommuniceerd met onze adviseurs Onderwijs & Arbeidsmarkt en op basis hiervan wordt gezocht naar een regionaal expertbedrijf. Je kunt je als bedrijf ook opgeven als expert. Wil je meer informatie over de opdracht en ben je benieuwd naar de informatie die de scholen toegestuurd kregen? Klik hier en bekijk de digitale flyer.

Het regionale expertbedrijf gaat in gesprek met de docent van de school om het team verder op weg te helpen. Het contact kan plaatsvinden door een bezoek aan de school of anders digitaal in verband met corona. Vervolgens ga je met een groepje leerlingen (digitaal) in gesprek zodat ze je vragen kunnen stellen over de inhoud. Mogelijk vragen we je om mede de beste teams van een klas te beoordelen (nog voor de landelijke finale).

Meld jij je aan als expertbedrijf?

Wij zoeken expertbedrijven in de bouw- of infra die de jongerenteams verder willen begeleiden met het uitwerken van de opdracht. Wil jij met zo'n team aan de slag gaan? Meld je hier voor 1 juli aan en help deze jongeren met je expertise op weg!

Hieronder een impressie van de Bouwend Nederland Innovatieprijs 2021:

Vragen?

Overweeg jij om je als expert aan te melden maar heb je nog vragen? Neem dan contact op met Marieke van de Post of met onze collega uit jouw regio: Anne de Jonge (Regio Oost), Karin Oomen (Regio Zuid), Kees Vianen (Regio Noord), Vera van Rossem (Regio Randstad Zuid) of Vincent Zijlstra (Regio Randstad Noord).

Je gaat het maken

Klik hier voor meer informatie over de instroomactiviteiten van Bouwend Nederland rond de campagne 'Je gaat het maken'. Ga naar Jegaathetmaken.nl voor meer informatie en initiatieven gericht op jongeren en zij-instromers rond de instroomcampagne. Volg deze campagne ook op Instagram en YouTube.