Maakt AI ons overbodig?

Jim Stolze vertelt hier meer over.

maandag 12 juli 2021

Arjan Walinga

accountmanager bouw klein/beleidsadviseur ketensamenwerking
Afbeelding Maakt AI ons overbodig?

Is het Artificial Intelligence of is Augmented Intelligence een betere naam? Dat vroeg Jim Stolze tijdens zijn action track op de Future Builders Day. Hij is AI-expert, oprichter van TedX Amsterdam en medeoprichter van Aigency dat kunstmatige intelligentie implementeert bij bedrijven en overheden.

Artificial Intelligence klinkt een beetje naar een techniek die ons werk overneemt en mensen overbodig maakt. Die gedachte begrijp je als hij vertelt dat in de studio van RTL Nieuws geen cameramensen meer rondlopen, omdat de regisseur de camerarobots vanachter zijn desk bestuurt. Als je het hele verhaal hebt gehoord dat Stolze vertelt, ben je daar niet meer bang voor. Dan wil je er nog veel meer over weten.

Een beetje bang voor AI

"Ik snap de angst, het is niet gek dat mensen een beetje bang zijn voor AI. Er wordt zoveel geroepen, door Elon Musk, door Stephan Hawking en door nog een heleboel anderen, maar AI is te belangrijk om over te laten aan de grote tech-bedrijven. Daarom hebben we online cursussen ontwikkeld voor verschillende doelgroepen."

Picnic en AH zijn AI

AI is geen toekomstmuziek meer, het is al overal. Het bedrijf Picnic is hier een mooi voorbeeld van. Dat is een AI-bedrijf dat toevallig boodschappen verkoopt. Alles is gebaseerd op data. Of het nou gaat om de route die wordt uitgestippeld of het declareren van een rotte appel. Alle software die ze hebben, bevat een AI-component. Ook Ahold Delhaize is een 'food-and-techbedrijf'. Het distributiecentrum draait bijvoorbeeld volledig met autonome voertuigen en robotarmen.

Wat gaat het ons brengen?

"Je kunt de invloed van AI het beste vergelijken met eerdere revoluties, zoals de stoommachine, elektriciteit, het web en de smartphone. Het is de volgende fase van de digitalisering, ik noem het ook wel eens de algoritmisering." Met digitalisering zijn processen geautomatiseerd, systemen op elkaar aangesloten en zijn we digitaal gaan werken. Nu hebben we onwaarschijnlijke hoeveelheden data tot onze beschikking. Desondanks zijn de meeste bedrijven 'data rich' en 'information poor'. Dus de vraag is hoe we nu kunstmatige intelligentie kunnen vertalen naar ons dagelijks leven. Stolze: "Als we de bouw als voorbeeld nemen, zijn daar bijvoorbeeld teams waar verschillende disciplines bij elkaar komen. Als je daarin je rol goed wilt vervullen, zal je moeten zorgen dat je AI begrijpt en weet hoe het werkt. Je moet mee kunnen praten in teams meetings waar het gaat over data. Anders ga je de boot missen. Ik verwacht dat binnen de verschillende disciplines, of het nou de zorg of de bouw of iets anders is, dataspecialisten komen."

Responsible innovation

"AI is heel hard gegaan en wij, ontwikkelaars, hebben ons onvoldoende gerealiseerd dat de samenleving ons kwijt is. Daardoor lijkt het spannender dan het is. We hebben geen persoonsgegevens nodig om toch een AI-systeem te kunnen ontwikkelen. Daarvoor werken we bijvoorbeeld met Application Programming Interfaces (API's). Ook voor commerciële doeleinden kan data zodanig bewerkt worden dat delen geen gevaar oplevert." Bij TU Delft is responsible innovation het uitgangspunt. Vanaf de start van een ontwerp hebben de ethische aspecten de volle aandacht, dat wordt 'privacy by design' genoemd. De voorkeur gaat naar dataluwte, als er data gebruikt wordt, kan uitgelegd worden wat en waarom. Mensen geven toestemming en kunnen deze ook weer intrekken.

En nu?

Wil je dit terugkijken? Kijk hierOp onze pagina over Future Builders kun je alle action tracks terugzien. Kijk zeker even op de pagina van ons Meerjarenprogramma Digitalisering