Infraplatform RRN maakt razend inspirerend uitje

dinsdag 21 september 2021
Afbeelding Infraplatform RRN maakt razend inspirerend uitje

Tijdens de eerste fysieke excursie in twee jaar tijd zag het Infraplatform Randstad Noord een uitermate innovatief en ingenieus apparaat aan het werk: de Smart Liberator.

Wat in het vat zit verzuurt niet. Vorig jaar al zou het Infraplatform op excursie gaan bij Smart Circular Products in Zaandam om daar te zien hoe de Smart Liberator beton recyclet, maar de lockdown gooide roet in het eten. Woensdag 15 september was de herkansing en die bleek meer dan de moeite waard. Zo’n 25 leden keken hun ogen uit bij het innovatieve en duurzame bedrijfsonderdeel van de Rutte Groep. 

Terug naar de basis

Het gezelschap werd in twee groepen meegenomen door de immense loods om met eigen ogen te zien hoe betonpuin dat normaal gesproken onder snelwegen verdwijnt, wordt klaargemaakt voor hergebruik. De machine die Rutte Groep samen met een uitvinder ontwikkelde, brengt het afval terug tot de oorspronkelijke ingrediënten: zand, grind en cement. Het enige dat ontbreekt is water, maar daar wordt in voorzien door regenwater op te vangen. Dat regenwater wordt overigens niet alleen gebruikt om nieuw beton te produceren maar ook om met een vernevelingsinstallatie het stof te laten neerslaan dat tijdens het recycleproces vrijkomt. Ingenieus!

Energieneutraal proces

De gastheer legde uit hoezeer de Smart Liberator helpt om de uitstoot van CO2 terug te dringen; die is immers fors bij de productie van beton. Door het hergebruik wordt dat proces vele malen duurzamer. Of dat niet genoeg is liggen de daken van de hal vol met zonnepanelen. Ze leveren voldoende duurzame energie op om de hele plot op te laten draaien en de diverse vervoersmiddelen op te laden.

Groene koers naar Amsterdam

Indrukwekkend vonden de leden ook de keuze van Rutte Groep voor elektrische boten. Het bedrijf, pal aan het water gelegen, kan met dat groene vervoer het gerecycelde beton tot diep in Amsterdam brengen zonder last te hebben van de strenge maatregels ten aanzien van zwaar verkeer. Alles bij elkaar meer dan genoeg stof om over na praten tijdens de aansluitende borrel en diner bij Van der Valk in Zaandam. 

Ook de volgende excursie van het Infraplatform staat in het teken van innovatie; in november wordt een bezoekje gebracht aan de PAL-V, de vliegende auto.