• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Ondersteuning woningeigenaren geeft verduurzaming noodzakelijke impuls

Ondersteuning woningeigenaren geeft verduurzaming noodzakelijke impuls

Afbeelding Ondersteuning woningeigenaren geeft verduurzaming noodzakelijke impuls
dinsdag 11 januari 2022

Rotterdam is een ambitieuze stad, zeker als het om duurzaamheid gaat. De gemeente wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit doel vraagt wel concrete actie, bijvoorbeeld de verduurzaming van woningen. In de praktijk blijkt dat particuliere woningeigenaren hierbij wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met ‘Power voor je huis’ biedt de stad deze groep gratis hulp en advies om de juiste maatregelen te nemen. Ook regionale bouwbedrijven, zoals BIK bouw, spelen een rol in dit initiatief dat de verduurzaming van bestaande woningen in de regio wil versnellen.

Voor huiseigenaren zijn er nog best wat drempels om de stap naar verduurzaming van hun huis echt op te pakken, merkt Arno Bonte, klimaatwethouder in Rotterdam. “We willen deze groep stimuleren te investeren in maatregelen zoals isolatie. Met een duidelijk stappenplan ontzorgen we ze. Samen met de WoonWijzerWinkel bieden we gratis advies op maat over maatregelen en hulp bij de aanvraag van offertes en subsidie.” Een ander initiatief op dit gebied is Duurzaam Bouwloket. Dit team biedt woningeigenaren gratis en onafhankelijk advies over verduurzaming. Duurzaam Bouwloket werkt in opdracht van gemeenten en bundelt de krachten met lokale initiatieven en bedrijven.

Een online scan

Met een online scan wordt voor mensen in Rotterdam eenvoudig en snel een overzicht van de opties, kosten, opbrengst en subsidies globaal in beeld gebracht. Bonte: “Vanaf de bank kan je zo meteen inschatten welke maatregelen interessant zijn. Aansluitend volgt een intake en advies op maat over twee concrete maatregelen.” De volgende stap is het aanvragen van offertes. “Uit onderzoek bleek dat mensen het lastig vinden om een deskundige aannemer te selecteren. Daarom werken 22 gemeente in de provincie Zuid-Holland, samen met de Woonwijzerwinkel en met bedrijven in de regio waarmee kwaliteits- en inkoopafspraken zijn gemaakt. Zo zijn woningeigenaren verzekerd van een goede partij en profiteren zij van de inkoopvoordelen en de garantie.”

Wel zelf investeren

Tot slot volgt de aanvraag van subsidies. “Eigenaren die willen verduurzamen moeten dus wel zelf investeren. Maar de ISDE-subsidie dekt ruim 20% van de kosten. Bovendien profiteren eigenaren van de voordelen zoals lagere energiekosten en meer comfort.” Aanvullend stelt de gemeente leningen uit het Energietransitiefonds beschikbaar. Dit pilotproject van een jaar biedt in eerste instantie ruimte voor ondersteuning van 1.000 woningeigenaren die in totaal 2.000 maatregelen kunnen uitvoeren. Een betrouwbare aannemer vinden Om de drempel voor verduurzaming te verlagen, heeft de gemeente alle stappen in het proces goed onderzocht: “De keuze van een betrouwbare aannemer bleek een knelpunt. Dit hebben we opgelost met onze partners van het LeerWerkAkkoord. Hierin werken we nauw samen met scholen, brancheverenigingen en aannemers om zijinstromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan in de bouw- en infrasector te begeleiden.” Meer leden van Koninklijk Bouwend Nederland kunnen zich aansluiten bij die initiatief.

Efficiënt verduurzamen

BIK Bouw is partner in het LeerWerkAkkoord. Jasper Sluimer zegt hierover: “Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste en gedreven mensen, en investeren daar samen met de gemeente in.” In het kader van Power voor je huis, is er ook een andere link. BIK bouw levert namelijk een innovatief concept om bestaande huizen snel en efficiënt te verduurzamen.

Isolatie als product

“Bewoners willen best duurzame maatregelen nemen, maar zien op tegen het regelen en verbouwen”, zegt Sluimer. “Waar de gemeente eigenaren ondersteunt met advies en een duidelijk proces, hebben wij met de TU Delft een praktische bouwconcept ontwikkeld. 2nd skin isoleert de buitenkant van een huis door een buitenschil aan te brengen. Door het concept als een kant-en-klaar product aan te bieden, inclusief installaties ontzorgen we bewoners. We bieden ze een product aan voor een vaste prijs. De bewoners maken een keuze en wij zorgen ervoor dat alles snel en goed gerealiseerd wordt.”

Deze voorbeelden van innovatieve concepten van leden van Bouwend Nederland zorgen ervoor dat de enorme opgaven gerealiseerd kunnen worden. Door kennis en ervaring te delen én de wil om samen te werken met de markt, krijgt de verduurzaming in de regio Rotterdam een flinke impuls en kan de stad zijn klimaatambities waarmaken.

Meer informatie

Dit artikel is het openingsartikel uit het katern van Randstad Zuid uit verenigingsmagazine BNL #4 2021. Lees hier het complete magazine.

Vera van Rossem beleidsadviseur onderwijs