Finale Bouwend Nederland Innovatieprijs op 17 februari

Afbeelding Finale Bouwend Nederland Innovatieprijs op 17 februari

Eén van de activiteiten die Bouwend Nederland ontplooit om de instroom in de sector te bevorderen, is de jaarlijkse innovatieprijswedstrijd voor 102 Technasia-scholen (met zo’n 33.000 leerlingen). Aan de hand van een gave opdracht uit de praktijk dagen wij de klassen 4 havo en 4 vwo uit en maken zij kennis zo met de bouw- & infrasector.

Dit jaar hebben maar liefst 29 Technasiascholen zich aangemeld voor deze wedstrijd en doen er 36 klassen mee. Uit de inzendingen worden vijf havo- en vijf vwo-finalisten gekozen die hun opdracht aan de jury mogen presenteren tijdens de finalemiddag. Donderdag 17 februari is het zover en weten we welk havo- en welk vwo-team de Bouwend Nederland Innovatieprijs 2021-2022 heeft gewonnen! Wat is het verloop van deze wedstrijd?

 

Opdracht

In deze jaarlijkse technisch ontwerp- of onderzoekswedstrijd kruipen 4 havo- en 4 vwo-leerlingen van Technasiascholen in de huid van een professional en worden ze in teams uitgedaagd mee te helpen om Nederland mooier, beter en duurzamer te maken. Dit jaar ging de opdracht over de strijd die Nederland al sinds jaar en dag voert tegen het water. Het vraagstuk aan de leerlingenteams was of zij in kaart konden brengen welke zoet- of zoutwatervraagstukken er in hun regio actueel zijn. Wij daagden ze uit om een regionaal deltaprogramma (of stukje daarvan) te ontwikkelen, te testen en/of te simuleren om zo in hun eigen regio water robuust te maken.

 

Aanmelden scholen

Nog voor de zomervakantie worden de Technasiascholen via de Stichting Technasium geïnformeerd over de opdracht van het komende schooljaar. Het ene jaar hebben we een infravraagstuk, het jaar erna een bouwvraagstuk. De scholen moeten zich al voor het nieuwe schooljaar voor de wedstrijd aanmelden. Hierdoor kunnen de docenten de opdracht in hun lesprogramma van het nieuwe schooljaar opnemen.

 

In september organiseert Bouwend Nederland een bijeenkomst om de docenten te informeren over het wedstrijdverloop en worden de scholen gekoppeld aan een 'expert'. Deze expert is werkzaam bij een lidbedrijf van Bouwend Nederland, wij noemen het dan 'expertbedrijf', en hij/zij gaat een team gedurende het uitwerken van de opdracht met zijn/haar kennis en kunde op weg helpen en begeleiden. Daarvoor is Bouwend Nederland altijd op zoek naar enthousiaste leden die hieraan willen meewerken (lees ook in dit artikel).

 

Verloop wedstrijd

De scholen moesten uiterlijk 3 februari hun opdracht inleveren en krijgen op 10 februari te horen of zij één van de vijf finalisten zijn. De vijf finalisten gaan donderdagmiddag 17 februari hun project aan de jury presenteren en horen een uur later wie de Bouwend Nederland Innovatieprijs gewonnen heeft. Er is een wedstrijd voor de havo- en aansluitend een wedstrijd voor de vwo-leerlingen.

 

Dagvoorzitter

De finale wordt begeleid door Arjan Walinga, Expert BIM, digitalisering en bouwlogistiek bij Bouwend Nederland. Arjan is ook betrokken bij Future Builders en de organisatie van Future Builders Day. Dit is een platform die jongeren én bedrijven met elkaar in contact brengt en die op 31 maart a.s. Future Builders Day organiseert.

 

Dit jaar is de finale net als vorig jaar digitaal. Hou onze socialmediakanalen en webite in de gaten, want wij zullen de winnaars zo snel mogelijk bekendmaken. Bekijk hier de aftermovie van de wedstrijd van vorig jaar.


Organisatie

Bouwend Nederland organiseert deze wedstrijd samen met de Vakgroep Civiele Bouw, de Stichting Technasium en Civilion. Neem voor meer informatie over deze wedstrijd contact op met Vera van Rossem

 

Je gaat het maken

Klik hier voor meer informatie over de instroomactiviteiten rond de campagne 'Je gaat het maken'. Ga naar Jegaathetmaken.nl voor meer informatie en initiatieven gericht op jongeren en zij-instromers rond de instroomcampagne. Volg deze campagne ook op Instagram en YouTube.

Vera van Rossem beleidsadviseur onderwijs

Tags

Instroom