• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Met veel plezier werken in onze branche: John staat voor kwaliteit in zijn werk

Met veel plezier werken in onze branche: John staat voor kwaliteit in zijn werk

Afbeelding Met veel plezier werken in onze branche: John staat voor kwaliteit in zijn werk
woensdag 20 april 2022

In IJmuiden in de stralende zon is John de Vos, voorman ploegleider, druk bezig met de sanering van een bros gietijzeren gasleiding. Tussen de activiteiten door zijn we in gesprek over de dagelijkse werkzaamheden in de ondergrond, zijn persoonlijke kijk op het werk en de toekomst.

Naar aanleiding van de gasexplosie Haarlemmer Houttuinen in Amsterdam, 9 maart 2008, ten tijde van het gesprek met John net iets meer dan 14 jaar geleden, is John bezig met het saneren van een bros gietijzeren gasleiding in IJmuiden. Vanaf begin 1900 tot medio jaren zeventig zijn er grijs gietijzeren leidingen toegepast in het gasdistributienet in Nederland. Door de Onderzoeksraad voor veiligheid onder leiding van prof. Mr. Pieter van Vollenhoven is in 2009 bevolen om over te gaan op versnelde sanering van grijs gietijzeren gasleidingen (en andere brosse materialen) door netbeheerders.

Kennismaking

John is 37 jaar en werkt nu 4 jaar als voorman ploegleider in het gas en drinkwater bij van Baarsen. Daarvoor heeft hij als grondwerker/stratenmaker gewerkt. Het werken in de buitenlucht, altijd in een andere omgeving én bezig zijn met zijn handen om kwaliteit te leveren zijn belangrijke voorwaarden die bijdragen aan zijn werkvreugde en passie voor het vak. Als voorman ploegleider stuurt hij dagelijks een ploegje van 2 à 3 man aan. Op dit project moet de bestaande gietijzeren gasleiding 300 mm worden vervangen door een HDPE (kunststof) leiding 200 mm. Omdat de bestaande leiding deels onder eigen terrein (tuintjes) loopt wordt daar de oude gietijzeren leiding als mantelbuis gebruikt. De nieuwe HDPE leiding wordt middels spiegellassen aan elkaar gekoppeld en door de mantelbuis gevoerd en aangesloten op het bestaande gasnet. Spiegellassen vindt John een van de leukere verbindingstechnieken.

Spiegellassen

Eerst worden de twee buiseinden in een klem gericht zodat de verbinding recht wordt gerealiseerd. Om een rechte en stevige las te krijgen worden de uiteinden eerst recht bijgesneden. Hierna worden de uiteinden verwarmd waardoor deze licht vloeibaar wordt, middels het plaatsen van een plaat (spiegel) tussen de uiteinden. Wanneer er een ril ontstaat wordt de plaat verwijderd en de buizen tegen elkaar gedrukt. Door de samensmelting ontstaat er nu een sterke verbinding. Pas na voldoende afkoelen is er een stevige verbinding gerealiseerd. Het maken van dit soort verbindingen is specialisten werk, waarvoor John een cursus heeft gevolgd, die hij periodiek moet herhalen. Buiten dat, maakt hij voor elk project een proeflas die destructief door een derde partij wordt beproefd in opdracht van de opdrachtgever. 'Dit houdt me scherp' geeft John aan. Vandaag heeft hij last van de wind die het zand van de kant opstuift waardoor dit invloed heeft op de kwaliteit van de las. Om dit te voorkomen wordt besloten de werkzaamheden uit te voeren in de tent.

Bijkomende werkzaamheden

Ook is hij het aanspreekpunt voor opdrachtgevers en kantoor én verzorgt hij de administratie. Per dag is hij wel ongeveer één uur bezig met administratie, dat begint in de ochtend al met het maken van het stappenplan voor de dag en eindigt het einde van de dag met de vastlegging van wat er die dag is gerealiseerd en een revisietekening. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de voortgang, planning en veiligheid van het project. De werklocatie moet worden afgezet en op het einde van de dag moet de sleuf zoveel mogelijk dicht zijn. Om graafschades te voorkomen heeft hij KLIC gegevens (digitaal) op zijn tablet beschikbaar. Maar belangrijker is nog dat de gegevens volledig en juist zijn. Daar heb ik zelf ook een rol in, door na afloop van het werk een juiste revisie aan te leveren.

De toekomst

Ondanks dat John het heel erg naar zijn zin heeft om buiten aan de slag te zijn als voorman ploegleider, ziet hij zichzelf over een aantal jaren wel bezig op kantoor. Ondanks alle hulpmiddelen ten opzichte van vroeger is het nog steeds lichamelijk een zwaar beroep, maar ook mentaal wordt er steeds meer gevraagd. Zover is het nog niet, eerst wil hij nog een aanwijzing voor hoge druk gas behalen. 'Wil je in de buitenlucht en met je handen bezig zijn én vind je leren niet zo leuk, is dit nog steeds het leukste werk' eindigt John zijn verhaal, ook al hoopt hij dat zijn kinderen school afmaken en verder studeren.

Wil jij net als John werken aan gasleidingen volg dan de opleiding Monteur Gas-Water- en Warmtedistributie. Voor meer informatie over opleidingen in de ondergrondse infra check onze themapagina of neem contact op met Bernadette Maat-de Boer. Wil je ook vertellen waarom jij het leuk vindt om in deze branche te werken? Neem contact met Bernadette Maat -de Boer en wij maken er samen met jou een leuk en interessant artikel van!

Yvonne de Rijck Adviseur Techniek Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer