GOA jubileumbijeenkomst

Afbeelding GOA jubileumbijeenkomst
vrijdag 29 april 2022

Donderdag 21 april stonden de (vak)opleidingen GOA en SPG een dag in het zonnetje. De Gemeenschappelijk Opleiding Activiteiten Infra Opleidingen (GOA) bestaat namelijk 25 jaar en Stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Grond-, Weg en Waterbouw (SPG) bestaat 35 jaar. Het was een feestelijke dag met interessante onderwerpen en gelegenheid tot veel netwerken.

De (vak)opleidingen GOA en SPG verzorgen vakopleidingen voor mensen die actief aan de slag willen in de ondergrondse infrastructuur en de sector grond-, weg- en waterbouw. Met leren en werken in de praktijk, Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL), leiden GOA en SPG jaarlijks mensen op tot onder andere monteur in elektra, gas, drinkwater en warmte, machinisten, wegen- en waterbouwers. De komende jaren zijn er veel handen nodig om de doelen van de energietransitie en klimaatadaptatie te behalen, daarom onderschrijven wij als vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (vakgroep ONG) deze vakopleidingen.

GoPro in Blei lesmateriaal

De opening werd gedaan door GOA directeur Danny Ouwendijk en Harold Bonte (Siers groep), lid van het dagelijks GOA bestuur. Gevolgd door een enthousiaste Pleun Driessen van de Universiteit Twente. Zij vertelde over het project GoPro, waar GOA en ook diverse lidbedrijven van de vakgroep ONG aan meewerken. Het onderzoek richt zich op het gebruik van GoPro camera's als observatiemiddel tijdens de opleiding. Zodat we hiermee bijvoorbeeld het schriftelijke verslag kunnen vervangen. Pleun vertelde over de dilemma's en obstakels die ze tegenkomen binnen het project, maar ook over het enthousiasme van alle betrokkenen die meewerken aan het onderzoek. Leuk detail, oudere medewerkers hebben minder moeite met het gebruik van de GoPro camera tijdens hun werkzaamheden, dan de veel jongere medewerkers. Dat kwam als een verrassing voor de volle zaal. Op dit moment wordt gekeken hoe GoPro kan worden geïntegreerd in het Blei lesmateriaal. Het onderzoek zal later worden vervolgd met betrekking tot de mogelijkheid van GoPro als observatiemiddel bij examinering.

Branding

De ochtend werd afgesloten door een kritische maar rechtvaardige Adri Pijnenburg. Adri is gespecialiseerd in branding en gaf GOA, alsook de branche, tips mee om de branding te verbeteren. Denk aan het betrekken van jongeren. Dit is de doelgroep die nog zoekende is en waarin je ook de ouders kunt beïnvloeden. Ook komen er steeds meer meiden onze branche in, maar laten we die goed genoeg zien in onze branding? Hoe meer van deze meiden we laten zien, hoe meer er gaan volgen. Daarnaast kregen we de tip om binnen het onderwijs de samenwerking op te zoeken. Diverse branches worstelen met docententekorten en te weinig aanmeldingen van studenten. Tijd dus om te bekijken waar we de samenwerking tussen branches kunnen vinden, om zo samen groter en sterker te worden.

Verleden, heden, toekomst

In de middag kregen we een presentatie van Danny Ouwendijk, waarin we keken naar verleden, heden en toekomst van GOA en SPG. Dit werd afgesloten met een interactief gedeelte waarin Danny de zaal de opdracht gaf mee te denken over de toekomst. Vragen als 'Waar moet GOA zich op richten?' en 'Wat kunnen we in de toekomst beter doen?' werden gesteld aan de zaal. Hierbij kwam naar voren dat communicatie en werving van studenten beter kon. Hoewel Adri Pijnenburg in de ochtend had aangegeven dat GOA hier al heel goed mee op weg is, neemt Danny deze opmerkingen van harte mee om GOA in de toekomst nog beter te positioneren.

Groepsdruk?

Als luchtige afsluiter van de dag kregen we een streng, maar humoristisch inkijkje in ons brein. Joep van Deutekom en Rob Urgert (bekend van 'Wie denk je wel dat je bent') namen ons het laatste uur mee met op de wetenschap gebaseerde feitjes rond omgaan met groepsdruk. Hoe werkt het nu precies, die groepsdruk? En nog belangrijker, ben je daar tegen bestand? Een mooie afronding van deze zonnige dag.