Nieuwe Sluis in Terneuzen toegankelijk op Dag van de Bouw

Afbeelding Nieuwe Sluis in Terneuzen toegankelijk op Dag van de Bouw
woensdag 4 mei 2022

De bouw van steeds grotere zeeschepen vraagt om aanpassingen in de infrastructuur op de vaarwegen naar de havens. De Nieuwe Sluis in Terneuzen is een voorbeeld van zo'n project dat nu wordt gerealiseerd en straks klaar is voor de toekomst. Jij kan op 18 juni in Zeeland gaan kijken hoe zo'n grote sluis wordt gebouwd, tijdens de Dag van de Bouw.

Om te zorgen dat steeds grotere zeeschepen de haven van Gent kunnen bereiken, is de Nieuwe Sluis nodig om toegang te bieden tot het Kanaal Gent-Terneuzen. De nieuwbouw kent een grotere capaciteit en dat zorgt voor een betere doorstroming en kortere wachttijd voor schepen.

'Natte' bouwmethode

De trotse bouwers laten je op 18 juni tijdens de Dag van de Bouw zien hoe er is gebouwd aan de sluishoofden, sluiskolk, bediengebouw én hoe de oude Middensluis is gesloopt. Voor de bouw wordt zoveel mogelijk een natte bouwmethode gebruikt. Zo wordt geen grondwater onttrokken uit de omgeving en is de verwachting dat verzakking wordt voorkomen. Zo wordt de sluis gebouwd: de sluishoofden worden in een droge bouwkuip gebouwd. Daarvoor worden damwanden geplaatst, wordt de ruimte vervolgens opgehoogd met zand en worden diepwanden tot diep in de ondergrond aangebracht. Daarna wordt de bouwkuip ontgraven, de kuip drooggepompt en zo kunnen de sluiswerkers veilig werken onder het grondwaterpeil. De diepwanden zijn wanden van gewapend beton, oftewel de muren van de sluiskolk. Door diepwanden uit te graven, in plaats van heien of intrillen, wordt overlast en schade door trillingen en geluid voorkomen. Een deel van de wanden zal altijd geheid moeten worden.

De betonwerken in de sluishoofden zijn inmiddels zover gevorderd dat men deze zomer start met het vullen van de bouwkuipen met water. Dus wil je nog een blik werpen in de bouwkuip dan is de open dag een unieke kans.

Verantwoordelijk voor de bouw is de aannemerscombinatie Sassevaart in opdracht van de Vlaams-Nederlandsche Scheldecommissie. Sassevaart bestaat uit BAM (de Nederlandse en Belgische zusterondernemingen BAM Infra en BAM Contractors), DEME (DEME Infra Marine Contractors B.V. en Dredging International N.V.) en de Belgische bouwonderneming Algemene Aannemingen Van Laere N.V.

Kom kijken naar dit project

Wil jij een kijkje nemen op deze bouwplaats? Dat kan bij de keet van aannemerscombinatie Sassevaart, Buitenhaven 7 in Terneuzen tussen 09.30 en 16.30 De bouwplaats is kindvriendelijk, rolstoeltoegankelijk en er is catering. De weg op het bouwterrein is niet geasfalteerd en niet elk uitkijkpunt is geschikt om naar boven te gaan. Vanaf het ketenpark is het een flink wandeling (op en) naar het bouwterrein. Let op: het is noodzakelijk om je aan te melden voor een bepaald tijdstip. Dit omdat er beperkte ruimte is voor bezoekers op het bouwterrein. Vanaf 30 mei 2022 is op deze speciale website een formulier beschikbaar.

Doe ook mee: meld je aan!

De Dag van de Bouw is onze jaarlijkse open dag waarop een grote variëteit aan bouwlocaties door heel Nederland hun bouwhekken openstellen om iedereen in ons land kennis te laten maken met de positieve aspecten en de maatschappelijke betekenis van de bouw en infra. Dit jaar is de Dag van de Bouw op zaterdag 18 juni. De Dag van de Bouw wordt samen met onze leden georganiseerd en uitgevoerd. Dat wil je toch niet missen? Heb jij jouw project al aangemeld? Via deze link doe je dat alsnog, maar wel vóór 1 juni 2022. Als je jouw project aanmeldt vóór 1 juni 2022 ontvang je gratis promotiemateriaal en wordt jouw project meegenomen in alle landelijke promotie voor de dag.

Foto's: Aannemerscombinatie Sassevaart

Eline Maarse senior communicatieadviseur