Afschaffing collectiviteitskorting op de basisverzekering

Met ingang van 1 januari 2023

Afbeelding Afschaffing collectiviteitskorting op de basisverzekering
woensdag 11 mei 2022

Op dinsdag 10 mei heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om de collectiviteitskorting op de basisverzekering af te schaffen. Eerder was dit voorstel al aangenomen door de Tweede Kamer. Door de wetswijziging mogen zorgverzekeraars, per 1 januari 2023, geen korting meer geven op de basisverzekering. De korting op de aanvullende verzekeringen blijft gewoon mogelijk.

Sigaar uit eigen doos

De belangrijkste reden voor het ministerie van VWS voor het afschaffen, is dat de collectieve kortingen die worden geboden een sigaar uit eigen doos zijn voor verzekerden. De korting wordt nu betaald uit de portemonnee van een ander. De korting werd ooit in het leven geroepen om voor specifieke groepen gezondheidsbevorderende afspraken te maken. De kostenbesparing die hieruit voortkwam, zou vervolgens gebruikt kunnen worden in de vorm van een korting op de premie. Elke verzekerde zou moeten profiteren, maar in de praktijk pakte dit dus heel anders uit.

De toekomst van zorgcollectiviteit

Ook nu de collectiviteitskorting op de basisverzekering verdwijnt, blijft collectiviteit interessant. Gezondheid en vitaliteit zijn tegenwoordig zeer belangrijke thema’s. Zeker in een tijd waarin gezondheid in relatie tot werk actueler dan ooit is. De krapte op de arbeidsmarkt, de coronapandemie, het toenemende ziekteverzuim en de vraagstukken die ontstaan bij langer doorwerken. Het houdt alle partijen bezig. Een goede collectieve zorgverzekering kan bijdragen aan een lager verzuim en een verbetering van de vitaliteit.

Daarnaast is het aanbieden van een collectieve zorgverzekering een belangrijk onderdeel van goed en aantrekkelijk werkgeverschap. Met het juiste aanbod kan de werknemer actief werken aan zijn/haar gezondheid. Het bieden van een collectieve zorgverzekering met diensten die daarop aansluiten vormt een kans om je als werkgever te blijven onderscheiden. Nu en in de toekomst.

Toegevoegde waarde bieden

Vanuit de optiek dat gezonde en vitale medewerkers beter presteren, blijft de collectieve verzekering van grote toegevoegde waarde. Voor zowel medewerkers als werkgevers en uiteindelijk de gehele Nederlandse samenleving. Juist als de prijsverschillen kleiner worden, zal de consument ook naar andere aspecten kijken. Het is daarom van belang om meer waarde aan je collectiviteit toe te voegen die de medewerkers aanspreekt. Daarnaast blijven verzekeraars altijd aantrekkelijke kortingen bieden op de aanvullende pakketten.

Aanvullend Bouw Extra

Goede voorbeelden van een onderscheidende aanvullende dekking zijn de AV Bouw Extra van Zilveren Kruis en het Plus-pakket van De Friesland. Deze collectiviteiten hebben veel branchespecifieke kenmerken en geven specifieke vergoedingen die aansluiten bij gezondheidskwesties waar bouw - en infraprofessionals vaak mee te maken krijgen, zoals:

  • Fysieke klachten, zoals lage rugklachten en arm- en schouderklachten;
  • Mentale klachten veroorzaakt door werkstress;
  • Gezonde leefstijl, bijvoorbeeld voeding en beweging;
  • Onregelmatig werken en slapen door onregelmatige diensten;
  • RSI en last van ogen door veelvuldig computerwerk;
  • Allergieën en huidirritatie, door het werken met chemische stoffen.

Goed om te weten

De afschaffing van de collectiviteitskorting (maximaal 5%) geldt dus alleen voor de basisverzekering. Voor aanvullende pakketten geldt:

  • De korting op de aanvullende dekking Bouw Extra bij Zilveren Kruis blijft 15%;
  • De korting op de aanvullende dekking bij De Friesland blijft 12%;
  • De extra vergoedingen en andere relevante branchevoordelen bij Zilveren Kruis en De Friesland blijven gehandhaafd.

Vragen of meer informatie?

We helpen je graag bij het optimaal inrichten van je zorgcollectiviteit, zodat je de voordelen volledig benut. Heb je vragen of wil je daar meer over weten? Neem dan contact met ons op. Bel 079 3252 166 of mail naar voordeel@bouwendnederland.nl.

Neem contact met mij op