• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Houd toegang tot gunstige financiering; word 1 juli bijgepraat over gevolgen EU Taxonomie

Houd toegang tot gunstige financiering; word 1 juli bijgepraat over gevolgen EU Taxonomie

Iedereen krijgt er mee te maken, Bouwend Nederland ondersteunt!

Afbeelding Houd toegang tot gunstige financiering; word 1 juli bijgepraat over gevolgen EU Taxonomie
maandag 13 juni 2022

De invoering van EU Taxonomie en Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) hebben grote impact op hoe bedrijven hun financiële administratie en jaarrapportage moeten inrichten. Het biedt alle bedrijven kansen voor gunstiger financiering, maar heeft ook risico's. Bouwend Nederland organiseert daarom vrijdag 1 juli van 09:30 tot 12:30 een interactieve bijeenkomst. Je krijgt veel informatie en kunt al je vragen stellen.

Waar en wanneer? 

Houd toegang tot gunstigere financieringen!

De EU Taxonomie is nog in ontwikkeling, maar gaat een grote rol spelen in het verkrijgen van gunstige financieringen. Bouwbedrijven kunnen gunstigere leningsvoorwaarden krijgen – bijvoorbeeld een lagere rente – als zij rapporteren conform de EU Taxonomie / CSRD. De EU Taxonomie biedt kansen, maar heeft ook risico’s. Als bedrijven niet rapporteren volgens de methodologie van de EU Taxonomie lopen ze gunstigere financieringen mis en kunnen zelfs toegang tot het verkrijgen van kapitaal verliezen.  

Verplicht rapporteren conform EU Taxonomie

Een aantal bouwbedrijven moet verplicht conform de EU Taxonomie rapporten. Deze bedrijven zijn al begonnen met het verzamelen van de juiste gegevens en zullen ook bij hun ketenpartners voor informatie aankloppen. De veranderingen stellen andere eisen aan de financiële administratie. Wij raden bedrijven aan tijdig te beginnen met het op orde krijgen van de juiste informatie en de daarbij horende interne processen. 

De CSRD verplicht bedrijven verslag te doen over niet-financiële informatie. Deze richtlijn geldt voor beursgenoteerde bedrijven, maar gaat ook gelden voor bedrijven die aan die aan twee van de drie onderstaande criteria voldoen:

  • > 250 werknemers;
  • Balanstotaal > 20 miljoen euro;
  • Netto-omzet > 40 miljoen euro.

Start op tijd met voorbereidingen

Oorspronkelijk zou de CSRD-plicht ingaan op 1 januari 2023, maar het lijkt erop dat dit wordt uitgesteld. Uitstel is zeker geen afstel. Door de hoeveelheid van de nieuwe rapportageverplichtingen raden we iedereen aan al met de voorbereidingen te beginnen.

Voor wie is deze workshop en wat kun je verwachten?

De workshop is voor alle leden van Bouwend Nederland. De EU taxonomie en CSRD gaan niet alleen grote bedrijven aan, maar richten zich op de hele keten. Kortom, iedereen krijgt ermee te maken.

  • In de workshop maken we de soms taaie en grote hoeveelheid aan informatie levendig.
  • We dagen deelnemers uit met prikkelende stellingen en voorbeelden uit de praktijk.
  • Daarnaast kun je leren van ervaringen van andere bedrijven en ben je volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de verplichtingen vanuit de EU Taxonomie en CSRD.
  • Schrijf je in via deze link

Benieuwd naar het waarom van de EU Taxonomie en CSRD?

Kijk dan op:

Helen Visser beleidsadviseur duurzaamheid