Verkeersplein van TSNed: net echt, maar dan in het klein

Afbeelding Verkeersplein van TSNed: net echt, maar dan in het klein
vrijdag 10 juni 2022

16 juli opent Wij Bouwen de Toekomst de deuren. Het tijdelijke themapark op vliegveld Twenthe laat jongeren (en hun ouders) zien en ervaren hoe breed de bouw en infra is en hoe mooi het is om in die sector te werken. Op het Verkeersplein van Traffic Service Nederland (TSNed) kunnen ze bijvoorbeeld kennismaken met de wereld van wegenbouw en tijdelijke verkeersmaatregelen.

Een miniatuur van de werkelijkheid, dat is wat Martijn Grijpstra van TSNed met het Verkeersplein op Wij Bouwen de Toekomst wilde maken. Hij is verkeerskundig adviseur bij het bedrijf dat een totaalpakket op het gebied van tijdelijke verkeersmaatregelen aanbiedt. Een aantal van die maatregelen heeft hij opgenomen in het 25 x 35 meter grote Verkeersplein waar kinderen met de skelter rond kunnen rijden. "We hebben met belijningen een parcours uitgezet. Er zit een kleine omleidingsroute in, compleet met gele bordjes en gele belijning. Ook hebben we met hekken en kegels een stukje weg afgezet. Daar staan verkeerslichten bij, die er voor zorgen dat de kinderen niet van twee kanten tegelijk langs dat werkvak gaan rijden; een zogeheten om-en-om verkeersregelinstallatie." Net echt dus! Om het nog echter te maken, ligt er in dat werkvak een berg zand en staat er een mini graafmachine en/of een torenkraan. De torenkraan is ook nog eens echt te bedienen door de kinderen!

Graag gedaan!

Het is niet voor niets dat Martijn Grijpstra het er allemaal zo realistisch mogelijk uit wilde laten zien. Het idee van het verkeersplein is immers om kinderen op een speelse manier te laten ontdekken wat tijdelijke verkeersmaatregelen zijn en waarom ze nodig zijn. Ontwerpen en aanleggen deed TSNed graag. "Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in ons DNA", zegt Henk Nijzink, manager van de TSNed vestiging in Apeldoorn. "Zo geven we op basisscholen en middelbare scholen waar werkzaamheden in de buurt zijn gastlessen waarin we bijvoorbeeld uitleggen over de dode hoek. We zijn een actief lid van Bouwend Nederland dus toen we de vraag kregen of we dit wilden doen, waren we meteen enthousiast! Vooral dat het voor de jonge jeugd is, vinden we mooi. We doen al het nodige om ons vakgebied onder de aandacht te brengen bij hbo en wo-studenten – Martijn geeft bijvoorbeeld gastlessen in 3D- visualiseren op Hogeschool Windesheim – maar het is een goed idee om kinderen zo vroeg mogelijk te vertellen over ons mooie werk!"

Koop tickets

Wij Bouwen de Toekomst is ons speciale themapark op Vliegveld Twenthe deze zomer. De bouw is meer omvattend dan alleen het stapelen van stenen. Dat willen we de jeugd laten ervaren. Wat komt er allemaal kijken bij de bouw en het ontwikkelen van een woning qua bouw, infra en techniek? Behaal je materialenpaspoort, ontdek hoe het is om een torenkraan te bedienen, ga aan de slag met prefab puzzels of ga op avontuur met de familie Bouwer in een theaterstuk vol muziek en interactie. Koop alvast je tickets. Het park gaat open op 16 juli 2022.

Brandy van Gerven senior communicatie adviseur