Op ontdekkingstocht door het riool bij Wij Bouwen de Toekomst

Afbeelding Op ontdekkingstocht door het riool bij Wij Bouwen de Toekomst
vrijdag 8 juli 2022

Spannende avonturen beleven in het grootste riooldoolhof ter wereld? Dat kan deze zomer op ons themapark Wij Bouwen de Toekomst. We spraken Gertjan Veldkamp, directeur bij BAM Infra Regionaal Oost dat dit een leuke manier is om ook de ondergrond onder de aandacht te brengen.

Voor veel kinderen en hun ouders is de wereld van de bouw en infra een grote onbekende. Een bezoek aan Wij Bouwen de Toekomst heeft dan ook behoorlijk veel weg van een ontdekkingstocht. Zeker als de kids het riooldoolhof induiken. Het belooft een flinke tijd dwalen te worden in het buizenstelsel om de uitgang te kunnen vinden.

Schone buizen

"Ongetwijfeld zullen een heleboel kinderen hun neus dichtknijpen als ze dit horen, maar dat is niet nodig", stelt Gertjan Veldkamp gerust. "Het zijn allemaal schone rioolbuizen, rechtstreeks uit de fabriek", aldus de directeur bij BAM Infra Regionaal Oost. Hij legt uit wat de bedoeling is van het riooldoolhof dat zijn bedrijf heeft aangelegd met de buizen die Kijlstra ter beschikking heeft gesteld. "De meeste kinderen hebben geen idee wat er allemaal onder de grond ligt en hoe het werkt, voor hen houdt het op bij de wc. We willen laten zien wat er áchter dat toilet komt en hebben dat boven de grond gehaald. Ook willen we duidelijk maken dat het geen vies werk is om riolering aan te leggen. We doen dat met schone betonnen buizen, net zoals we hier hebben gebruikt."

Gevarieerde en moderne sector

Reden voor Veldkamp om aan Wij Bouwen de Toekomst mee te doen en deze bijzondere attractie aan te leggen, is dat het ook voor BAM Infra heel belangrijk is dat er meer mensen kiezen voor werken in de bouw en infra. "De hele sector heeft hard mensen nodig en omdat kinderen al behoorlijke jong keuzes maken voor hun toekomst, is het zaak om ze dus op vroege leeftijd kennis te laten maken met de mogelijkheden. Voor welke richting ze dan precies kiezen maakt mij eigenlijk niet eens zoveel uit. Aan hoe meer kinderen en ouders we kunnen laten zien hoe gevarieerd en modern de bouw en infra is, hoe meer we daar met z'n allen aan hebben."

Recordriooldoolhof

Tijdens het vijf weken durende evenement krijgen de avontuurlijke kids dus tekst en uitleg over ondergrondse infra, wat het is en hoe het werkt. Naast bewustwording gaat het ook heel erg om het spelelement. "Rioolbuizen variëren van 30 cm tot wel 200 cm hoog. Hoe dichter je bij bijvoorbeeld de waterzuivering komt, hoe groter ze worden. Voor dit doolhof hebben we buizen van 100 cm gebruikt, dan kunnen ze er doorheen kruipen." Voor de veiligheid zijn niet alle buizen volledig aaneengesloten. De kinderen zijn wel even bezig voor ze de uitgang hebben gevonden, want BAM Infra Regionaal Oost heeft maar liefst 216 meter rioolbuis aangelegd. "Daarmee is dit het langste riooldoolhof van de wereld. Al weet ik eerlijk gezegd niet zeker of er nog wel meer riooldoolhoven zijn", zegt Veldkamp lachend.

Koop tickets

Wij Bouwen de Toekomst is ons speciale themapark op Vliegveld Twenthe deze zomer. De bouw is meer omvattend dan alleen het stapelen van stenen. Dat willen we de jeugd laten ervaren. Wat komt er allemaal kijken bij de bouw en het ontwikkelen van een woning qua bouw, infra en techniek? Behaal je materialenpaspoort, ontdek hoe het is om een torenkraan te bedienen, ga aan de slag met prefab puzzels of ga op avontuur met de familie Bouwer in een theaterstuk vol muziek en interactie. Koop alvast je tickets. Het park gaat open op 16 juli 2022.

Brandy van Gerven senior communicatie adviseur