Wat betekent hein voor de veiligheidsladder?

6 FAQ's beantwoord

Hein Veiligheidsladder
woensdag 14 september 2022

Steeds meer leden starten met hein. Sommigen doen dat om hun veiligheidscultuur in het algemeen te verbeteren, anderen mikken vooral op de volgende trede van de Veiligheidsladder. Toch komen er nog vragen over hein binnen. De belangrijkste beantwoorden we in dit artikel.

1. We hebben al een veiligheidsprogramma. Je kunt toch niet twee programma’s hebben?

Bij de meeste veiligheidsprogramma’s draait het om regels en richtlijnen. Als het al om gedrag gaat, staat er vaak zoiets als: spreek elkaar aan, doe je lmra, meld onveilige situaties… Maar om dat gedrag daadwerkelijk voor elkaar te krijgen, is natuurlijk meer nodig. Met hein leren mensen anders kijken naar hun eigen gedrag en dat van collega’s. En dankzij de hein-taal ontstaan daar vervolgens open gesprekken over, die wél voor nieuwe inzichten en veiliger gedrag zorgen. Daarmee is hein een versterker van je veiligheidsprogramma.

2. We zijn een klein bedrijf. Is hein niet te groot?

Uiteindelijk heb je maar twee woorden nodig om het verschil maken: ‘hein’ en ‘guus’. Inhoudelijk is het programma dus uitstekend behapbaar. De trainingen en communicatie vragen natuurlijk wel tijd, maar je wordt begeleid door een professionele organisatie, die je bijna al het werk uit handen kan nemen.

3. We hebben het al zo druk! Kost dit veel tijd?

Het kost je medewerkers op de bouwplaats géén extra tijd. Het hein-concept sluit namelijk aan bij wat je nu al aan veiligheid doet: van veiligheidscampagne tot toolbox-sessies. Wel moeten medewerkers getraind worden, maar op dat fundament bouw je de jaren daarna zelf verder.

4. Waarom heb ik hier nog niet eerder over gehoord?

Omdat hein zijn tijd vooruit was! Het concept bestaat namelijk al veertien jaar. Aanvankelijk werd het vooral toepast bij grote bouwbedrijven die vooropliepen qua veiligheid. Maar de rest van de bouw maakt gelukkig een flinke inhaalslag. Daarom zijn we in 2020 een samenwerking met hein aangegaan.

5. We zijn een klein bedrijf. Past dit binnen ons budget?

Veiligheid kost geld, hein ook. Maar omdat we erin geloven, bieden we onze leden kortingen van 10 tot 50 procent.

6. Wat betekent hein voor de Veiligheidsladder?

Veel: hein helpt je om hoger te komen. Daarvoor moet je namelijk aantonen dat je actief werkt aan een goede veiligheidscultuur. Én dat je medewerkers stimuleert om het bijbehorende gedrag te vertonen. Dat is precies wat je met hein doet.

Meer informatie?

Wil je meer weten over hein en over de speciale voordelen die er zijn voor leden van Bouwend Nederland? Mail dan naar voordeel@bouwendnederland.nl of bel met 079-3252 166.

 

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine BNL Special Ledenvoordelen, Academy & Advies, editie voorjaar 2022. Klik hier om het hele magazine te lezen.