Bouwplaatsbezoek restauratie/renovatie Kasteel van Breda

Afdeling Brabant Mid-West krijgt unieke toegang tot kasteel

Afbeelding Bouwplaatsbezoek restauratie/renovatie Kasteel van Breda
donderdag 22 september 2022

Op 12 juli brachten leden van Afdeling Brabant Mid-West een bezoek aan het Kasteel van Breda. Ons afdelingslid De Kok Bouwgroep maakte het mogelijk dat wij toegang kregen tot het kasteel.

Kort voor de zomer werden leden van Afdeling Brabant Mid-West in de gelegenheid gesteld een uniek Bredaas gebouw van binnen te bekijken. Het Kasteel van Breda, waar de KMA (Koninklijke Militaire Academie) is gevestigd. Een unieke kans dus om eens binnen de kasteelmuren te kijken, want de locaties van Defensie kom je niet zomaar binnen.

Defensie heeft nu zelf foto's en toelichting van deze indrukwekkende megaklus vrijgegeven via het artikel met de titel: 'Oud kasteel, nieuwe glorie'. Zie hier het artikel met de werkelijk prachtige foto's van dit historische gebouw.

Ruud Blom, projectleider bij De Kok Bouwgroep, loopt intussen al drie jaar door de poorten van de KMA en vertelde alle aanwezigen over de geschiedenis vanaf de 12e eeuw. Vroeger stond er op deze plek aan de Kraanstraat/Kasteelplein een écht kasteel met kapelletje en gracht, een heus verdedigingsfort. Na diverse verbouwingen ging het fort er steeds meer uitzien als paleis en werd de binnenplaats omsloten. Vanuit de binnenplaats zien we duidelijk dat de tweede verdieping later opgetrokken is. Het gebouw heeft vroeger dienst gedaan als gevangenis en later als ziekenhuis. In 1826 besloot Willem I tot verbouwing voor de opleiding van militairen. 

In 2019 is De Kok Bouwgroep samen met zusteronderneming Aannemersbedrijf Cauwenborgh, gespecialiseerd in restauratie van monumenten, gestart met de renovatie-, restauratie- en verbouwingswerkzaamheden. De werkzaamheden omvatten onder meer:

  • verbeteren brandveiligheid d.m.v. mistinstallatie (70bar passief, 130bar actief)
  • rookwering (S200)mist, 60min t.p.v. trappenhuize
  • voor de volledige 1e en de 2e verdieping geldt dat:
  • alle installaties (BIM, data, electra, riool, lucht, sanitair, verwarming) compleet vernieuwd zijn. Deze schouwen zitten op de plaats van de voormalige ‘open haarden’ in de legeringskamers en zijn geolied en geborsteld eiken fineer.
  • alle binnenkozijnen en -deuren zijn vernieuwd (eiken c.q. staal)
  • restaurant van ca. 398 gevelkozijnen (boven- en onderraam en voorzien van restauratieglas)
  • vloeren uitgevlakt en voorzien van nieuw parket, wat gelukkig al ruim geleden vanuit Indonesië was ingekocht (keroewing)
  • alle plafonds zijn voorzien van metal stud gipsplaat klimaat
  • alle natte cellen zijn vernieuwd/uitgebreid, delen van 7x7m die op enig moment later als geheel verwijderd kunnen worden
  • de grote (feest)zaal op de 1e verdieping is voorzien van nieuwe bar, lambrisering en werkblad.

De installatiewerken worden door Van Dijnsen uitgevoerd. De gehele installatie is op de zolderverdieping aangebracht. Een ringleiding op de zolder, die via de technische schouwen naar de verdiepingen zakt zorgt voor lucht- en vloerklimaatregulering. De rondleiding over de gehele zolderverdieping maakte duidelijk wat een ingrijpende werkzaamheden ook dit zijn. Onder het schuine dak was het ten tijde van ons bezoek wel 40 graden (buiten 28C).

Na afloop konden leden op een nabijgelegen terras bijpraten met een hapje en drankje. De aanwezigen waren onder de indruk van deze megaklus.

Het volgende bouwplaatsbezoek voor afdelingsleden staat gepland op donderdag 30 maart 2023 vanaf 16.00 uur bij de transformatie van de voormalige bibliotheek aan de Dorpstraat in Halsteren. Een project uitgevoerd wordt door Jawel Bouw.

Petra Landmeter verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West