Laat werkstress niet omslaan in verzuim

Wat als gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress?

Afbeelding Laat werkstress niet omslaan in verzuim
vrijdag 21 oktober 2022

Werken is gezond en werkdruk is niet per se slecht. Sterker nog: we hebben werkdruk nodig om prestaties te leveren. Maar wat als de spanning te groot wordt en gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress?

Je bedrijf draaiende houden

Onze prestaties, ons welzijn en zelfs onze gezondheid kunnen lijden onder stress. Want ga maar na: ongeveer 30% van het langdurig verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Een werknemer met een burn-out ben je gemiddeld 279 dagen kwijt. En juist in deze tijden van toenemende werkdruk en personeelstekorten, ook in de bouw en infra, heb je je werknemers hard nodig om je bedrijf draaiende te houden.

Zorg ervoor dat de batterij wordt opgeladen

Het goede nieuws is dat je verzuim door werkstress vaak kunt voorkomen. Onder meer door op tijd signalen te herkennen en deze aan te pakken. Het werkt voor je collega's net als bij een batterij. Zij kunnen leeglopen door werkstress en opladen wanneer ze voldoende werkplezier en balans ervaren. Blijf daarom in gesprek met elkaar, organiseer individuele aandacht, geef ruimte voor zaken waar werknemers energie van krijgen en schakel op tijd hulp in.

Praktische gratis tools

Je kunt een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en verlagen van stress. Wil je weten hoe? Bekijk de tips en ondersteuning van onze voordeelpartner ArboDuo (onderdeel van ArboNed):

Werkstress-gids met tips
Hoe herken je signalen van werkstress? Wat kun je doen om werkstress effectief aan te pakken? Hoe voer je het gesprek over werkdruk met jouw werknemers? In de gratis gids ‘Voorkom verzuim door werkstress’ vindt je handvatten en voorbeelden. Download de gids >>

Bekijk het webinar Voorkom verzuim door werkstress
In dit gratis webinar hoor je meer over het ontstaan van werkstress, hoe je de signalen herkent en wat je samen met je werknemers kunt doen om werkstress te verlagen. Kijk hier het webinar >>

Meer weten?

Het effectief aanpakken van werkstress draagt bij aan het voorkomen van verzuim. Wil je meer weten of kun je hier hulp bij gebruiken?

Bekijk de themapagina van ArboNed