• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Aftrap contactgroep Digitalisering regio Zuid: Samen. Digitaal. Veilig.

Aftrap contactgroep Digitalisering regio Zuid: Samen. Digitaal. Veilig.

Wees gerust welkom bij de volgende bijeenkomst

Afbeelding Aftrap contactgroep Digitalisering regio Zuid: Samen. Digitaal. Veilig.
maandag 12 december 2022

Op 8 december kwamen ruim dertig leden van de afdelingen Zeeland en Brabant Mid-West samen. Ze wisselden hun ervaringen met digitalisering uit en kregen informatie over de manier waarop Bouwend Nederland hen daarbij kan ondersteunen. Daarmee was het een geslaagde aftrap van deze nieuwe contactgroep digitalisering. Voor leden van de afdelingen Limburg en Oost-Brabant vindt de eerste bijeenkomst plaats in januari.

Digitalisering neemt steeds meer een vlucht

Dennis Mollet, beleidsadviseur digitalisering, gaf de deelnemers een primeur door de uitkomsten van het meest recente onderzoek naar digitalisering in de bouw- en infrasector te tonen. Daaruit blijkt dat de mate van digitalisering flink is gestegen ten opzichte van 2018 en ook dat bedrijven een ander type medewerkers aantrekken om verdere stappen te zetten op dat vlak. Positief is ook dat bedrijven ten opzichte van 2018 minder knelpunten ervaren om te digitaliseren.

Hulpmiddelen bij het digitaliseren

Bouwend Nederland ontwikkelt verschillende hulpmiddelen voor leden die hun organisatie (verder) willen digitaliseren. Neem bijvoorbeeld de Digiscan Bouw, die je bewust maakt van waar je staat als het gaat om het digitaliseren van je administratie, werkprocessen en de voorbereiding op de Wet Kwaliteitsborging. Op de website van Bouwend Nederland vind je een overzicht met allerlei softwarepakketten die je bedrijfsprocessen kunnen ondersteunen. Voor de wat verder gevorderden zijn er onder andere een brochure Juridische bescherming van data en de ILS configurator die wordt ontwikkeld binnen digiGO BIM loket.

Samen Digitaal Veilig

Een paar ondernemers in de groep maakten een cyberincident mee. Bouwend Nederland merkt dat veel ondernemers het belang van veilig digitaal werken nog niet zo scherp op het netvlies hebben. Ze menen dat het zo’n vaart niet zal lopen omdat niemand op hun data zit te wachten. En dat is een misvatting, benadrukte Dennis Mollet. Het gaat de criminelen erom dat jouw digitale klantgegevens, agenda-afspraken en data cruciaal zijn voor jouw bedrijfsvoering. En dat jij geld wilt betalen als de toegang tot die gegevens is geblokkeerd. Via het platform Samen Digitaal Veilig kunnen leden van Bouwend Nederland aan de slag met digitale veiligheid.

Zelf de digitale regie pakken

Het waardevolle van een contactgroep is ook dat je elkaar verder kan helpen. Zo kwamen er goede tips om medewerkers te stimuleren om bijvoorbeeld een uren-app te gebruiken. Ook waren er vragen over het gebruik van BIM en het leren werken met BIM. De deelnemers waren het er met elkaar over eens, dat je je niet teveel moet laten leiden door wisselende eisen van opdrachtgevers. De wens is om zelf meer de regie te pakken als het gaat om digitaal werken. Daarvoor moet je eigen proces natuurlijk wel goed op orde zijn. 

Aanmelden voor een volgende bijeenkomst

De deelnemers spraken de wens uit om twee tot drie keer per jaar bij elkaar te komen, met de mogelijkheid van webinars of kleine sessies tussendoor. Een volgende keer ook meedoen? Aanmelden kan door jouw verenigingsmanager een mail te sturen (Petra Landmeter voor Brabant Mid-West en Jos Lukasse voor Zeeland).  

Presentatie digitalisering

Bekijk hier de presentatie van Dennis Mollet tijdens de kick-off bijeenkomst op 7 december 2022.