Zeeuwse Statenleden op bezoek: veel ambities, veel uitdagingen

Afbeelding Zeeuwse Statenleden op bezoek: veel ambities, veel uitdagingen
vrijdag 3 februari 2023

Het was volle bak in Zeeland op woensdag 1 februari. Daar vond namelijk de aftrap plaats van een reeks bijeenkomsten om het gesprek tussen (aankomend) Statenleden en de bouw- en infrasector aan te jagen. Op 15 maart dit jaar vinden namelijk de Provinciale Statenverkiezingen plaats.

Organisator en verenigingsmanager van afdeling Zeeland Jos Lukasse heette zo'n 22 politici welkom. Statenleden, kandidaat-Statenleden, kandidaat-gedeputeerden en drie gedeputeerden wisten de weg naar de gemeente Terneuzen (Zaamslag) goed te vinden woensdag. Zij werden vergezeld door Joep Rats (directeur Beleid en Vereniging) en Hanneke van Eijndhoven (regiomanager Zuid). Bouwers Martijn van Sabben (Aannemingsbedrijf Fraanje), Wim Deveneyns (H4A), Vincent Bliek (Bouwbedrijf Joziasse), André Jasperse (Bouwbedrijf Kambier) en Gino van Driessche (AM Zeeland), waren, samen met Taco van Hoek en Jeffrey Kok van het EIB eveneens aanwezig. Ook wethouder Frank van Hulle (gemeente Terneuzen) nam deel aan het gesprek.

'Vergunningen lopen terug'

Onze directeur Joep Rats benadrukte dat Zeeland echt een voorsprong heeft en oppert om deze ook te behouden. "Continuïteit en infra, er is een gevoel dat het vanzelf allemaal wel goedkomt, maar een programmatische aanpak met de waterschappen is gewenst om dit ook te realiseren." De Zeeuwse woningambitie is om 1800 woningen per jaar te bouwen. Op dit moment worden er jaarlijks 1600 woningen gebouwd. "De vergunningen beginnen terug te lopen en economische ontwikkelingen maken het uitdagend om de vergunningverlening op peil te houden", aldus Jeffrey Kok van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Samenwerking met gemeente in Othene

Een van de wijken waar volop wordt gebouwd en ontwikkeld is Othene. Dit voormalige buurtschap is de jongste wijk van Terneuzen en Wim Deveneys realiseert hier met Gino van Driessche een deel van die 1600 woningen. De wijk kent een flexibel bestemmingsplan en er is veel samenwerking met de gemeente. "Binnen de Zeeuwse bouweconomie werken we goed samen. We hebben veel ambities en overheden willen over het algemeen dezelfde kant op. Toch blijkt het vinden van voldoende bouwlocaties een uitdaging en hebben we te maken met stijgende prijzen van bouwmaterialen en rentestijgingen", zegt Deveneys.

'Wet- en regelgeving in de weg'

"De ambities zijn goed, maar in de praktijk zit er vaak wet- en regelgeving in de weg." Dat zegt Frank van Hulle, wethouder in Terneuzen. "De provincie staat gelukkig steeds meer open voor het uitbreiden van kleine kernen." Dick van der Velde, VVD-gedeputeerde, zegt: "Den Haag weet dat we bestaan. We werken samen voor grote projecten, maar dat is niet altijd gemakkelijk. De belangen lopen uiteen. Samenwerking blijft echter nodig". Martijn van Sabben (Fraanje/Bouwend Zeeland) is blij dat de Zeeuwse bouwsector mag meedenken met de lokale opgave. "Om ambities te behalen zullen we anders moeten werken. We moeten door betere samenwerking meer bouwen met dezelfde mensen. Er moeten niet te veel eisen opeengestapeld worden, want dan kunnen we ambities niet halen."

Conclusie?

Iedereen was het eens: er moet gebouwd worden voor alle doelgroepen in alle steden en dorpen in Zeeland. "We moeten zorgen voor veel ballen in de lucht. Dan is het niet erg als er eentje niet doorgaat", aldus Taco van Hoek.

Jos Lukasse verenigingsmanager afdeling Zeeland