• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Brabantse kandidaat-Statenleden laten zich verrassen in ecologisch buurtschap

Brabantse kandidaat-Statenleden laten zich verrassen in ecologisch buurtschap

Afbeelding Brabantse kandidaat-Statenleden laten zich verrassen in ecologisch buurtschap
vrijdag 10 februari 2023

Brabantse kandidaat-statenleden verwonderden zich donderdag 9 februari aan de nieuwe woonwijk Buurtschap te Veld in Eindhoven. Daar worden in ongeveer twee jaar tijd maar liefst 670 ecologische nieuwbouwwoningen uit de grond gestampt. Het bezoek resulteerde in een levendige discussie over de toekomst van woningbouw in Noord-Brabant.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart 2023 organiseerden we een werkbezoek voor (aankomende) Statenleden om kennis te maken met de bouw en infra. Vijf verschillende politieke partijen waren in Eindhoven aanwezig. Dat waren Wil Pinxteren en Marc Oudenhoven van Lokaal Brabant, Ezra Leeger van het CDA, Eric de Bie van BVNL, John Frenken van de BoerBurgerBeweging en Willem Rutjens en Thom Damen van JA21.

Hoe gaan we de opgaves met elkaar aan?

"Voor het antwoord op die vraag is het belangrijk dat we van elkaar weten waar we staan", zei Joep Rats, onze directeur Beleid & Vereniging dat de bijeenkomst had georganiseerd samen met VNO-NCW, INretail en Koninklijke Horeca Nederland. "Bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn. Daar kunnen jullie bij helpen. Ook in de afstemming met gemeentes."

Die boodschap wordt ondersteund door het rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) over de regionale bouweconomie. Rats: "We kunnen de woningbouwkwesties van de overheid helpen oplossen, maar dan is het fijn als de overheid meedenkt met de bouwbedrijven".

Soepele samenwerking nodig

Daarnaast liet Stefanie Gijsbers, projectleider van de gemeente Eindhoven, tijdens een presentatie zien dat de zo noodzakelijke woningbouw in de provincie een soepele samenwerking vereist van bouwbedrijven, gemeentes en ook de provincie, die vergunt en procedures in werking kan stellen. "Dat leidt hier tot een volwaardige buurt waarin het prettig wonen is", zei zij.

Collectief

Buurtschap te Veld wordt een mix van onder andere sociale huurwoningen, starterswoningen en zelfbouwwoningen. Die worden gebouwd in een collectief gebied waarvan de bewoners samen gebruikmaken. Geen afgeschermde tuinen dus. "Dat onderdeel sociale cohesie spreekt me heel erg aan", zei Wil Pinxteren, kandidaat-Statenlid en fractievoorzitter van Lokaal Brabant. "Bewoners die samen met elkaar de wijk maken, vind ik fantastisch."

Het succes in Eindhoven wil niet zeggen dat daarmee een blauwdruk is gemaakt voor woningbouw elders in de provincie. Pinxteren: "Successen moet je nooit honderd procent kopiëren. Probeer de sterke punten te implementeren in de plannen van een andere gemeente, maar kijk daarbij altijd naar de behoefte van de inwoners".

Lef en durf

Dat in Eindhoven een succesvol project als Buurtschap te Veld is ontstaan, komt door 'lef en durf en daadwerkelijk doen', zei Harm van den Hoogenhoff, directeur Regio Zuid van Van Gelder BV. De aannemingsmaatschappij is verantwoordelijk voor de infrastructuur op de buurtschap. "Als je ziet in welke tempo we hier alle procedures hebben doorlopen… Het feit dat we kunnen bouwen, dat we flexibel zijn, maar ook hoe we bouwen en op welke manier we dat doen… Dan heb je slagkracht met elkaar."

Het positieve effect daarvan komt wat Rats betreft duidelijk tot uiting in Buurtschap te Veld. "Een dergelijk project realiseren, duurt normaal gesproken zeven jaar. Dit project duurt maar twee jaar. Dat is heel knap. We laten zien dat de bouwsector heel veel oplossingen kan bieden. We kunnen snel, goedkoop en natuurvriendelijk bouwen. We hebben wel continuïteit nodig. We hebben zicht op flow nodig en daar kan de provincie goed bij helpen."

Beatrice Dormans adviseur overheid & markt regio-zuid