Koning Willem-Alexander bezoekt bouwproject Boschgaard

Koninklijk bezoek ziet toekomst in circulaire aanpak

Afbeelding Koning Willem-Alexander bezoekt bouwproject Boschgaard
woensdag 8 maart 2023

Op donderdag 23 februari heeft Koning Willem-Alexander in Den Bosch het bouwproject Boschgaard bezocht. Bouwbedrijf Versteegden uit Erp bouwt er in opdracht van woningcorporatie Zayaz aan het meest circulaire woonproject van Nederland. Bijzonder aan het project is de manier waarop het bouwbedrijf duurzaamheid combineert met sociale participatie.

Tijdens het bezoek sprak Zijne Majesteit de Koning met Mark Versteegden, mede-eigenaar van het bouwbedrijf en sprak zijn bewondering uit over de duurzame aanpak. "Net als wij ziet hij veel kansen in het bouwen met restmaterialen", vertelt Versteegden. "Het mooie aan dit project is dat we het samen aanpakken, wij leren hier als bouwbedrijf met de toekomstige bewoners circulair bouwen. Die kans kregen we mede dankzij Zayaz."

Hergebruikt materiaal

Versteegden bouwt bij Boschgaard met 90% hergebruikt materiaal. Daarmee zorgt het bouwbedrijf ervoor dat er geen extra CO2 wordt uitgestoten bij de productie van nieuwe materialen. De toekomstige bewoners 'oogsten' die herbruikbare materialen zelf, met hulp van Versteegden. Hoe kleinschalig ook, het is duidelijk voor alle aanwezigen dat hier in Den Bosch-Oost in de praktijk oplossingen worden gevonden voor de problemen rond de klimaatcrisis, stikstofcrisis en het gebrek aan materiaal en vaklui in de bouw.

Geschenk van de koning

De koning bezocht niet alleen het project, maar draagt er ook actief aan bij. Zo schonk hij vijf eikenhouten balken, afkomstig van bomen uit zijn eigen bossen. De oplevering van het project is gepland in oktober van dit jaar.

Het bouwbedrijf trok al eerder de aandacht van de koning. Op de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst in het Koninklijk Paleis in Amsterdam sprak Kelly Versteegden met de koning over de manier waarop Versteegden bijdraagt aan de woningbouwvoorraad. "Het moet anders in de bouw. Daar is iedereen het over eens", vertelt Versteegden. "Wij proberen daar in ieder geval onze nek voor uit te steken. Dat doen we bijvoorbeeld in het project Boschgaard in Den Bosch. Zo'n 90% van de bouwmaterialen die we daar gebruiken, zijn al eens eerder gebruikt. Dat doen we ook in Veldhoven, waar we de meest duurzame wijk van Nederland aan het bouwen zijn. De koning was oprecht geïnteresseerd in deze projecten, en ook enthousiast."

Versteegden vervolgt: "We zijn vereerd dat koning Willem-Alexander ons woonproject Boschgaard bezocht om met eigen ogen te bekijken hoe wij hier alle facetten van duurzaam bouwen combineren in één bouwproject".

Joelka van Daal Verenigingsmanager afdeling Oost-Brabant e.o.