Voorkom gehoorschade, kies de juiste bescherming

Laat je adviseren door de specialisten van Werkman Oost

Afbeelding Voorkom gehoorschade, kies de juiste bescherming
donderdag 23 maart 2023

Veel medewerkers in de bouw en infra staan regelmatig in lawaai te werken. Boven de 80 decibel is geluid schadelijk voor het gehoor. Om gehoorbeschadiging te voorkomen, zijn er in de Arbowet regels opgenomen over lawaai. Als werkgever ben je verplicht er alles aan te doen om het lawaai te beperken.

80 decibel

Komt het geluid toch nog boven de 80 decibel uit, dan gelden de volgende regels:

  • Bij geluid harder dan 80 decibel moet de werkgever zijn werknemers gehoorbescherming geven.
  • Bij geluid harder dan 85 decibel moet de werknemer de gehoorbescherming dragen.

Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming, zowel voor in het oor als voor over het oor: oordoppen en oorproppen (in het oor), oorkappen (over het oor) en otoplastieken (in het oor).

Otoplastieken

Als PBM-expert adviseren we bij Werkman Oost bij voorkeur otoplastieken. Ieder mens is uniek en daarmee alle oren en bijbehorende gehoorgangen ook. Otoplastieken zijn simpel gezegd op maat gemaakte oordoppen. Dit betekent dat de pasvorm van de oordoppen ideaal is en perfect aansluit in het oor.

Doordat ze prettig zijn om te dragen, zijn otoplastieken voor alle situaties geschikt. Ze kunnen van een filter worden voorzien, dan dempen ze bepaalde frequenties wel en andere niet. Hierdoor kun je elkaar gewoon blijven verstaan en alarmsignalen blijven horen, terwijl schadelijk geluid wordt tegengehouden.

Otoplastieken zijn relatief vrij kostbaar om aan te schaffen, ongeveer vijf keer zo duur als een oorkap. Maar daar staat een aantal belangrijke voordelen tegenover: ze gaan twee à drie jaar mee, krijgen eens per jaar een servicebeurt en er zit garantie op. Verder zijn ze erg licht, ongevoelig voor beschadigingen, hebben de grootste demping en zitten gewoon lekker.

Service op maat van Werkman Oost

Om de juiste maat voor de otoplastieken te bepalen worden er per persoon afdrukken van het oor gemaakt waarmee door een speciale 3D scanner de definitieve otoplastieken geprint worden. Vervolgens worden deze nog afgewerkt met een hypoallergene coating en zijn ze klaar voor gebruik. Het is wel belangrijk om ze goed schoon te houden!

De gehoorgang verandert van vorm, daarom is het belangrijk dat de gebruiker eens per jaar nagaat of de otoplastiek nog goed past. Werkman Oost kan hiervoor jaarlijks een controle uitvoeren. Zowel het opmeten als het onderhoud kan op locatie bij de klant worden uitgevoerd.

Meer weten?

Werkman Oost, specialist in PBM’s en veiligheidskleding, informeert je graag over de mogelijkheden. Bovendien profiteer je als lid van Bouwend Nederland naast de uitstekende service van Werkman Oost ook van een aantrekkelijke korting. Bel direct 079-3252 166 of neem contact op via onderstaande knop.

Neem contact op