"Hoe fijn is het dat je snel advies in kunt winnen"

Bouwend Nederland Advies staat voor je klaar bij een juridisch conflict

Afbeelding "Hoe fijn is het dat je snel advies in kunt winnen"
dinsdag 4 april 2023

"Wees niet eigenwijs en win altijd advies in." Dat adviseert bedrijfsleider Rob Koomen van bouwbedrijf Desaunois uit Zwaagdijk, aan iedereen die te maken krijgt met een juridisch conflict. Zo vroeg hij jurist Peter Vermeij van Bouwend Nederland Advies om hem bij te staan bij een slepend conflict. Met succes!

Bij een opgeleverde woning op Texel zou volgens een klant te veel kleurverschil zijn ontstaan in het voegwerk. Na een aantal jaar trok diegene hierover weer aan de bel. Hij wilde dat een stuk van de muur, acht vierkante meter, opnieuw werd gevoegd. Kosten: € 7.500,-. "Maar de kans is hierbij groot dat dit meer schade aan de woning oplevert", legt Koomen uit. "Dus dat deden we niet."

Toen besloot hij Peter Vermeij van Bouwend Nederland Advies in te schakelen. "Die heeft mij keurig bijgestaan in en buiten de procedure."

Zorgen wegnemen

Door duidelijk te zijn, probeert Vermeij de leden van Bouwend Nederland zo veel mogelijk te ontzorgen. "Als iets niet haalbaar is, vertel ik dat ook. Onze kracht zit hem in een goede beheersing van het bouwrecht en het bijhouden van de relevante uitspraken. Met je ervaring kun je goed inschatten wat een rechter of arbiter zal gaan beslissen."

Koomen besloot € 1.000,- schadevergoeding aan te bieden. "Het is wel vervelend als het hard tegen hard gaat. Maar op een gegeven moment wil je gewoon dat het voorbij is. Maar de klant was volhardend en dus kwam er toch een rechtszaak."

Uiteindelijk besloot de rechter dat er € 1.000,- schadevergoeding betaald moest worden door Desaunois. Beide partijen moesten zelf de proceskosten betalen. "Uiteindelijk kom je er dan toch minder slecht vanaf", vat Koomen samen.

Objectief

Een rechtszaak kan niet alleen veel geld kosten maar ook zorgen voor andere belemmeringen, waarschuwt Vermeij. "Er komen vaak emoties bij kijken, vooral als een zaak langer speelt. Bij zaken die om echt geld gaan, kan het een stempel drukken op de dagelijkse bedrijfsvoering. Wij kunnen daar gelukkig objectief naar kijken, maar altijd wel met oog voor de impact die een zaak kan hebben."

Een paar keer per jaar krijgt Koomen te maken met een mogelijke rechtszaak. "Hoe fijn is het dan dat je snel advies kunt inwinnen of bijstand kan krijgen als dat nodig is? Doordat de juristen beschikken over de juiste kennis en ervaring kunnen ze je goed informeren waar het in een zaak op aan komt. Laten voorkomen, of soms toch maar gewoon schikken wat uiteindelijk kan besparen."

De bedrijfsleider adviseert om uitspraken van de rechter altijd te bespreken op kantoor en op de werkvloer. "Je moet er als aannemer immers van leren om eventuele rechtszaken in de toekomst te kunnen vermijden."

Meer weten?

Heb je een vraag voor onze afdeling Advies? Neem contact op via onderstaande knop of bel direct 079 32 52 250.

Neem contact op