Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing geactualiseerd

Afbeelding Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing geactualiseerd
donderdag 11 mei 2023

Ondernemers aanzetten tot energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Dat is het doel van de Informatieplicht Energiebesparing, die op 1 juli 2019 is ingegaan. Met succes: sinds de invoering heeft de energiebesparing bij bedrijven en instellingen een flinke boost gekregen. De Erkende Maatregelenlijsten zijn nu geactualiseerd en beschikbaar op de website van RVO.

Verbruik jij meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar? Dan moet je voldoen aan de Informatieplicht en eens in de vier jaar rapporteren over de maatregelen die je hebt genomen. Je doet dat aan de hand van de nieuwe Erkende Maatregelenlijsten (EML). Daarin staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder.

In de nieuwe versie zijn er geen lijsten per sector meer, maar een lijst die voor iedereen geldt. Dat betekent een vermindering van ruim 700 naar ongeveer 160 maatregelen. Je hebt tot 1 december 2023 de tijd om te rapporteren over jouw maatregelen.

Meer informatie

Alle informatie over de geactualiseerde energiebesparingsplicht, en de daarbij horende rapportageverplichtingen, is te vinden op de website van RVO

Of ga rechtstreeks naar de Erkende Maatregelenlijsten

Kijk ook eens op DEB.nl. DEB is het online platform (initiatief van MKB-Nederland) dat ondernemers helpt bij het vinden van energiebesparende maatregelen die jij kunt nemen binnen jouw bedrijf.

Edgar van Niekerk Beleidsadviseur Duurzaamheid