Leren de baas zijn met Bouwend Nederland

Stijn Borremans vertelt over zijn deelname aan de Management Leergang Strategisch

Afbeelding Leren de baas zijn met Bouwend Nederland
donderdag 1 juni 2023

"De tijd vrijmaken", luidt het antwoord op de vraag 'Wat is je grootste uitdaging om de management leergang van Bouwend Nederland te volgen?' aan Stijn Borremans. Vier keer twee dagen reserveren was agenda-technisch geen gemakkelijke opgave, legt de directeur van IJbouw uit. Maar spijt heeft hij heeft geen seconde gehad.

In ontwapenend Brabants verhaalt de directeur van het Amsterdamse bouwbedrijf hoe de vijftien deelnemers aan de managementleergang van Bouwend Nederland werden opgedeeld in vier groepen, met een zo divers mogelijke samenstelling.

Multidisciplinair

Met vier andere ondernemers uit de bouw- en installatiebranches ploeterde hij om het best mogelijke businessplan uit de grond te stampen voor een fictief, multidisciplinair bouw-, techniek- & infrabedrijf. Visie, marketing, financiën en personeel: alle aspecten van het bedrijf moesten helemaal opnieuw worden vormgegeven, vertelt Borremans. "Dat gaat veel verder dan een spreadsheet. Je moet echt nadenken over waar de wereld naartoe gaat, inclusief wetgeving, duurzaamheid, investeringen. De complete strategie, dus."

Bouwend Nederland biedt sinds ruim 25 jaar de Management Leergang Strategisch aan, gericht op directeuren en bedrijfsleiders in de bouw en infra. Sinds tien jaar werkt Bouwend Nederland daarbij samen met Techniek Nederland, de brancheorganisatie voor installateurs. "Het leukste is dat je tijdens de cursus zoveel nieuwe, verschillende ondernemers en managers ontmoet", stelt Borremans. "Dat is echt een verrijking."

Dynamisch

Hoewel alle groepen dezelfde opdracht kregen, leidde de diverse samenstelling van de deelnemers tot uiteenlopende strategieën. "Een jurist ziet andere dingen dan bijvoorbeeld een bedrijfsleider of een techneut. Maar omdat iedereen zijn/haar eigen specialiteit heeft, krijg je een heel dynamisch proces."

Het is zeker niet de bedoeling dat je alleen doet wat je al kon, benadrukt Borremans. "Iedereen doet alles, en moet ook alles kunnen. Aan het eind van de rit moet je het integrale plan aan een jury presenteren. Net als de docenten komen die allemaal uit de bouw. Dus met half werk kom je er niet, ze gaan echt de diepte in."

Transitie

Voor Borremans, die aan de TU Eindhoven studeerde en eerder voor Heijmans werkte, zat de uitdaging niet in het ontcijferen van een spreadsheet. "Waar ik vooral veel over heb geleerd, is transitiemanagement. Over hoe je kunt veranderen. En vooral over hoe je andere mensen daarin meeneemt."

Na afloop van de leergang mocht Borremans de opgedane kennis meteen in praktijk brengen. Eén van de twee toenmalige directeuren/eigenaren van IJbouw stond op het punt met pensioen te gaan. Als opvolger kreeg Borremans de opdracht de nieuwe koers van het bedrijf uit te stippelen. "We zijn bezig om onze samenwerking met enkele andere bouwbedrijven te formaliseren”, legt Borremans uit. “Dus de leergang komt elke dag van pas."

Deelnemen of meer weten?

Wil jij ook samen met ervaren branchegenoten je strategische management skills naar een hoger niveau tillen?

Bekijk de Management Leergang