Gevaren gebruik accureciprozaag uitgelegd in toolboxvideo

Afbeelding Gevaren gebruik accureciprozaag uitgelegd in toolboxvideo
maandag 28 augustus 2023

Op initiatief van de werkgroepen Leren van incidenten (elektriciteit en gas, BEI VIAG) worden er naast de bekende toolboxflyers nu ook films gemaakt over incidenten uit de praktijk. De derde film heet 'gevaren gebruik accu reciprozaag'. Deze toolboxvideo is een initiatief van de landelijke werkgroep leren van G-incidenten. De video is interessant voor iedereen die wel eens in de sleuf werkt met accu-gereedschap zoals een reciprozaag. Dit zijn monteurs maar ook toezichthouders, werkverantwoordelijken, werkvoorbereiders en teamleiders omdat veiligheid buiten, binnen begint.

Monteurs zijn zich er niet altijd van bewust dat accugereedschap, waaronder een accureciprozaag, vonken kan veroorzaken en hiermee een potentiële ontstekingsbron is. In de praktijk leidt dit regelmatig tot explosies of gasbranden bij het werken nabij of aan gasnetten. Zeker als een gas- of aansluitleiding niet drukloos wordt gemaakt of lek is.

Gebruik video's en lesbrief

Er zijn twee varianten van de film beschikbaar: een lineaire variant en een interactieve variant. Deze laatste bevat stopmomenten/discussievragen en wordt aangeraden voor gebruik in groepsverband. De lesbrief is voorzien van links naar beide filmvarianten en geeft tips. De lesbrieven behorende bij de films zijn op de BEI VIAG terug te vinden, onder toolboxflyers. Het is mogelijk om de interactieve video te delen in een Learning Management System of als embed op een website te plaatsen. Behoefte of hulp hierbij nodig, neem contact op met de werkgroep incidenten.

Bekijk de video

Verder gaande risico’s met het werken met een reciprozaag komen aan de orde in bijgaande animatie van Stedin.



Buiten het veilig werken met een reciprozaag is binnen de Governance Code 'Samen Veilig Werken aan Warmte' een toolbox ontwikkeld voor het gebruik van de haakse slijper.

Yvonne de Rijck adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer