Tegelzetters gezocht

Column in BouwTotaal (april 2019)

Afbeelding Tegelzetters gezocht

Ruim 1100 tegelzetters gaan de komende jaren met pensioen. Daarnaast zijn er ook nog eens 550 extra tegelzetters nodig, zo blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Vraag is waar we die 1650 nieuwe tegelzetters gaan vinden, want op de opleidingen zitten onvoldoende mensen om dat aantal op te vullen.

Het tekort aan tegelzetters gaat dus rap toenemen. De beroepsgroep staat zelfs in de top drie van beroepen in de bouw waar een grote vraag naar is. Een schrale troost: de tegelzetters zijn niet de enige. Bijna alle beroepen in de bouw- en infrasector hebben tekorten.

Als Bouwend Nederland proberen we dat tij te keren. Bijna twee jaar geleden hebben we de instroomcampagne ‘Je gaat het maken’ gelanceerd. Via de campagne zoeken we nieuwe mensen voor onze mooie sector. De komende periode richten we ons vooral op jongeren en op zij-instromers. Van belang is om vooral te laten zien hoe leuk, interessant en afwisselend onze sector is. Bouw- en infra is met recht een veelzijdige sector.

Dat wordt helaas nog niet overal zo beleefd. Vandaar dat wij er alles aan doen om het beeld bij te stellen. Binnenkort doen we dat ook echt visueel - op televisie. Voor onze campagne is het televisieprogramma Je gaat het maken gemaakt. Een serie op RTL4 waarin potentiële zij-instroomkandidaten ontdekken of hun toekomst in onze sector ligt. Het mooie is dat zij kunnen rondkijken, ervaren en aan het einde ook nog eens in aanmerking kunnen komen voor een opleidingstraject. Mogelijk kunnen we zo ook toekomstige tegelzetters inspireren.

Inspiratie is dankzij de campagne verder volop te vinden via social media. We laten daar zien hoe de sector is veranderd. Met Virtual Reality bijvoorbeeld nemen we jongeren mee in onze sector. Maar we vergeten ook niet te laten zien hoe waardevol het traditionele vakmanschap is.

Ik wil hier een pleidooi houden voor goed technisch onderwijs op alle niveaus, maar vooral ook voor vakwerk. Helaas zie ik steeds vaker dat het technisch vmbo wordt uitgehold. Op steeds minder plekken kunnen leerlingen terecht. Ik vraag me dan af of we hierdoor geen leerlingen mislopen. En sommige scholen werken zelfs met verouderde kennis en dito materiaal. Hierdoor wordt een wig gecreëerd tussen theorie en praktijk. Hiermee maken we het werken in onze sector niet populair.

Het onderwijs moet beter aansluiten op de vraag. Kijkend naar de vraag zal er de komende jaren voldoende werk voor tegelzetters blijven. We moeten met elkaar - ondernemers, scholen en opdrachtgevers - zorgen dat opleidingen aantrekkelijk zijn en blijven aansluiten op de praktijk. Samenwerken, teamwork, daar draait het immers om!