5 tips om je tegen de hitte te beschermen

Afbeelding 5 tips om je tegen de hitte te beschermen
donderdag 6 augustus 2020

Vandaag en ook de komende dagen is het warm! Let erop dat je medewerkers goed beschermd zijn tegen de hitte. We zetten vijf tips op een rijtje.

Werken bij hoge temperaturen brengt risico's met zich mee, variërend van warmte-uitslag, hittekrampen en hitte-uitputting tot zelfs een hitteberoerte. Als de temperatuur op de werkplek naar tropische waarden stijgt, is er bijna altijd een risico op gezondheidsschade en moeten er maatregelen worden genomen. Ook bij wat lagere temperaturen kan gezondheidsschade optreden als er sprake is van bijvoorbeeld zwaar werk, een slechte lichamelijke conditie, een hoge luchtvochtigheid en veel direct zonlicht.

Een hoge warmtebelasting kan ook veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Het concentratievermogen neemt af waardoor de kans op ongevallen toeneemt. Dit speelt vooral bij functies waarin aandacht en concentratie nodig zijn, zoals bij werken op hoogte. Daarnaast kunnen werknemers met longaandoeningen (CARA), werknemers met hartaandoeningen en werknemers die medicijnen tegen onder meer hoge bloeddruk gebruiken extra last van de warmte hebben.

5 tips om veilig tijdens de hitte te werken

  • Werk zoveel mogelijk in de schaduw (afschermen/overkappen van de werkplek), voorzie cabines van zonwerend glas en/of airconditioning en vermijd zwaar werk.
  • Verschuif werktijden en houd extra rustpauzes.
  • Draag luchtige kleding en hoofdbescherming. Zorg voor extra ventilatie. Maak eventueel gebruik van koelvesten en koelpetten.
  • Vul vochtverlies aan door extra veel water en/of niet-alcoholische dranken te drinken en zorg dat het zoutgehalte in je lichaam op peil blijft.
  • Check de zonkracht, draag beschermende kleding en smeer regelmatig het hoofd en de onbedekte delen van het lichaam in met zonnecrème SPF 50 in.
Charles Verheyen verenigingsmanager grondwerk en railinfra